Китайският президент Си Цзинпин обяви новия състав на най-висшия орган

...
Китайският президент Си Цзинпин обяви новия състав на най-висшия орган
Коментари Харесай

Си се извисява като колос над всичко

Китайският президент Си Цзинпин разгласи новия състав на най-висшия орган на ръководещата комунистическа партия, чиито членове ще ръководят дружно с него в миг, когато той стартира втори петгодишен мандат като партиен водач с дневен ред за разширение на благоденствието и увеличение на интернационалното въздействие на втората по величина стопанска система в света.

Партията към този момент увеличи статута на Си на заключителното съвещание на конгреса си, като включи името и доктрината му в партийния правилник паралелно с предходните водачи Мао Цзедун и Дън Сяопин, затвърждавайки ситуацията му на най-влиятелния човек, заставал отпред на страната от десетилетия.

Този ход на процедура прави всяко опълчване против него еднакво на офанзива против самата партия и значително го изолира от конкуренцията сред съперничещите си фракции в партията.

Единственият различен член с изключение на Си, който резервира поста си в комитета, е министър председателят Ли Къцян – вторият по сан партиен началник, чиито отговорности са основно да следи за развиването на стопанската система и да управлява работата на държавното управление. До огромна степен се смяташе, че престижът на Ли е подкопан, защото Си концентрира в ръцете си огромна власт във всички области на ръководството, само че фактът, че Ли остава в Постоянния комитет очевидно приказва за огромното почитание, с което се употребява в партията.

Съставът на комитета отразява устрема на Си да укрепва партийното единение, като реализира баланс сред другите групи по ползи в организацията, наброяваща 89 милиона членове, пробвайки се да сложи набиращата мощ партия в по-добра позиция, с цел да упражнява надзор и върху вътрешната политика, и върху външната.

Членовете на комитета ще дават отговор за ръководството на послушното законодателно заседание – Общокитайското заседание на народните представители – и неговия консултативен орган – Китайския национален политически съвещателен съвет, както и за редица ресори, в това число тези, които дават отговор за пропагандата, партийната дисциплинираност, етническите и тайванските въпроси и науката и технологиите.

Другите членове, изброени по старшинство, са: шефът на Канцеларията на Централен комитет на ККП Ли Чжаншу, който е шеф на кабинета на Си; вицепремиерът Ван Ян; шефът на Центъра за политически проучвания Ван Хунин; Чжао Лъцзи, който оглавява Организационния отдел на Централен комитет, отговарящ за назначенията, и партийният водач на Шанхай Хан Чжън, който от доста години ръководи този финансов център.

Наред с акцията Си подхваща едни от най-суровите ограничения против гражданското общество, целящи да смажат несъгласието и интензивността измежду юристите и правозащитниците.

Новите водачи ще се сблъскват с провокации, включващи възпиране на бързо растящия дълг, който се счита за най-голямата опасност за икономическата непоклатимост, и преодоляване на комерсиалното напрежение с Вашингтон и Европа поради китайското свръхпроизводство на стомана и други артикули.

Те също по този начин ще би трябвало да се оправят с заплахата от война поради нуклеарната стратегия на своя комшия и съдружник Северна Корея, да ръководят значимите връзки със Съединени американски щати и да направляват деликатните връзки с страните от Югоизточна Азия, които се тревожат от експанзията на Пекин в противоречивото Южнокитайско море.

Си, който е наследник на върховен комунистически функционер, споделя, че политическата му идеология е от главно значение за това Китай да поеме по пътя към превръщането си във “велика, съвременна социалистическа страна ” доникъде на века. В сърцевината на това виждане е ръководещата партия, която служи като авангард за всичко – от отбраната на националната сигурност до даването на морални упътвания на елементарните китайци.

“Никой не се съмнява, че Си се извисява като исполин над всичко. Организираната или даже неорганизираната опозиция е немислима ”, сподели експертът по Китай в канадския университет “Карлтън ” Джереми Палтил.

Според анализатори включването на политици от фракции, свързани с предшествениците на Си – Ху Цзинтао и Цзян Цзъмин, в Постоянния комитет на Политбюро свидетелства за устрема на партията да успокои страховете, че Си концентрира в себе си прекалено много власт.

Наблюдатели означават, че никой от новите членове на висшия ръководещ орган не наподобява подобаващ за правоприемник на Си като партиен водач. За разлика от тях, преди да пристигна на власт през 2012 година, Си беше в Постоянния комитет от пет години, а предшественикът му Ху беше член на органа в продължение на 10 години, преди да стане партиен водач.

Специалистът по китайска политика в Бостънския университет Джоузеф Фюсмит сподели, че неналичието на явен правоприемник свидетелства за дълготрайните упоритости на Си.

“Това допуска, че Си евентуално ще изкара трети мандат и че вероятно самичък ще дефинира своя правоприемник. Не сме виждали сходно нещо от две десетилетия ”, сподели Фюсмит.

Някои анализатори допуснаха, че Си сполучливо е избегнал опцията позициите му да бъдат подкопани от посочен към този момент правоприемник и може би е подготвил почвата за продължение на ръководството си като партиен водач след втория си мандат.

“Да си правоприемник в сянката на всесилен водач може да е рискова позиция ”, сподели Ян от Чикагския университет. “При сегашната конюнктура не е изключено Си да се отдръпна след пет години, само че тази настройка в действителност му дава по-голяма опция да продължи ”.

Липсата на правоприемник е компромис


Липсата на правоприемник е компромис от страна на Си. Смята се, че той има благосклонно отношение към партийния секретар на Чунцин Чън Минър, който би нарушил партийните правила за покачванията, с цел да получи място в Постоянния комитет.

И макар че господстващата му позиция в партията е безспорна, на Си евентуално ще му е мъчно да я резервира като доста значима в китайското общество, което става „ по-голямо, по-разнообразно и по-самостоятелно “, сподели експертът по китайска политика в Хонконгския баптистки университет Жан-Пиер Кабестан.

„ Гражданското общество единствено по себе си е подложено на по-строг надзор, само че в Китай се случват толкоз доста неща. По създание обществото и в частност младежите, обръщат тил на партията и политиката. Те се радват на живота и не ги интересува конгресът или Си “, сподели Кабестан.

Българска телеграфна агенция, със съкращения
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР