Китайският президент Си Цзинпин каза днес на Общото събрание на

...
Китайският президент Си Цзинпин каза днес на Общото събрание на
Коментари Харесай

Си Цзинпин: Китай няма да води нито Студена война, нито гореща война с никоя страна

Китайският президент Си Цзинпин сподели през днешния ден на Общото заседание на Организация на обединените нации, че Пекин " няма желание да води нито Студена война, нито гореща война с която и да било страна ", съобщи Ройтерс.

" Ще продължим да изглаждаме разликите и да уреждаме разногласията с другите посредством разговор и договаряния ", сподели Си в авансово записано изказване на форума на международните водачи, който тази година се организира виртуално поради пандемията от ковид.

Отдавна назряващите напрежения сред Съединени американски щати и Китай стигнаха връх поради ковид. Той се появи в Китай предходната година и Вашингтон упреква Пекин в непрозрачни дейности, които са съдействали за разпространяването на болестта. Китай отхвърля изказванията на Съединени американски щати.

" Изправени пред вируса, би трябвало да укрепим солидарността и да го преодолеем дружно. Трябва да следваме науката и да дадем водеща роля на Световната здравна организация ", сподели Си.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп обаче разгласи проекти Съединени американски щати да напусне СЗО и назова основаната в Женева организация на Организация на обединените нации " марионетка на Китай " .

Си приказва в речта си и по тематиката за климата. Той сподели, че страната му ще доближи пик в излъчванията на въглероден диоксид преди 2030 година и ще реализира въглеродна индиферентност преди 2060 година

Той даде сигнал, че Китай ще извърши уговорките си, поети в Парижкото съглашение за климата, и прикани всички страни да търсят екологични механизми за възобновяване на международната стопанска система в епохата след Ковид-19.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи, че Организация на обединените нации би трябвало да държи Китай виновен за пандемията от ковид, лишила живота на към 200 000 американци и близо 1 милион души по целия свят, съобщи Асошиейтед прес.

" В началото на разпространяването на вируса Китай забрани вътрешните полети, само че позволи на самолетите да напущат Китай и да инфектират света ", сподели стопанинът на Белия дом във видео, излъчено на Общото заседание на Организация на обединените нации, съобщи Франс прес.

" Китайското държавно управление и Световната здравна организация, която е съвсем изцяло следена от Китай, изрекоха погрешното изказване, че не съществува доказателство за предаване на вируса от човек на човек ", добави той.

" Ще разпространим ваксина, ще победим вируса, ще сложим завършек на пандемията и ще влезем в нова невиждана ера на благополучие, съдействие и мир ", сподели още президентът.

Тръмп употребява речта си, с цел да приветства подписани наскоро интернационалните съглашения, на които Съединени американски щати станаха медиатори - едно сред Косово и Сърбия и още едно сред Обединените арабски емирства, Бахрейн и Израел, с които " изпълнихме ориста си на миротворци ".

В същото време съветският президент Владимир Путин похвали създадената от неговата страна ваксина против ковид, съобщи Франс прес.

" Ние сме безусловно отворени и решени на партньорство ", съобщи Путин във видео, излъчено на форума.

" Готови сме да обменим опит и да взаимодействаме с всички страни и интернационалните структури, в това число за доставки в други страни на съветската ваксина, която е потвърдено надеждна, сигурна и ефикасна ", добави той.

" Русия е уверена, че е нужни да използваме целия потенциал на международната фармацевтична промишленост, с цел да предоставим безвъзмезден достъп до имунизация на жителите на всички страни в предвидимо бъдеще ", акцентира президентът.

Русия разгласи при започване на август, че е създала " първата " ваксина против новия ковид. Тя обаче е гледана с съмнение от някои страни, защото сега на оповестяването на откриването й още не бе почнал третият стадий от клиничните изследвания за ефикасността и сигурността й, означи Агенция Франс Прес.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пък предложи да бъде проведена районна конференция на всички страни с изход на Средиземно море с присъединяване и на кипърските турци, която да се занимае с напрежението към морските граници и изследванията за въглеводороди в региона, съобщи Ройтерс.

Във видеопослание пред Общото заседание на Организация на обединените нации Ердоган съобщи, че Турция избира различията да бъдат разрешавани " почтено и по подобаващ метод " посредством договаряния, само че добави, че " безсмислените " старания да бъде изключена Турция от проектите в Източното Средиземноморие няма да съумеят.

" Бих желал да повторя нашия апел за определяне на разговор и съдействие със средиземноморските страни ", добави Ердоган. " Затова ние предлагаме да бъде извършена районна конференция, където да бъдат прегледани правата и ползите на всички крайбрежни страни, и на която да участват също кипърските турци ", съобщи още турският президент.

Ердоган още веднъж изложи тезата си, че " светът е по-голям от пет ", която по думите му се е удостоверила за следващ път по време на пандемията от ковид. Според Ердоган Съветът за сигурност на Организация на обединените нации би трябвало да бъде преструктуриран и трансфорат в по-ефективен, либерален и транспарантен орган, съобщи Анадолската организация.

Президентът съобщи още, че Турция се застъпва за разрешаване на въпросите към иранската нуклеарна стратегия посредством дипломация и разговор и в сходство с интернационалното право.

По думите му също по този начин решение на сирийската рецесия е невероятно без възприемането на идентична и кардинална позиция по отношение на всички терористични групировки.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР