Китайският президент Си Цзинпин и иранският му колега Ебрахим Раиси

...
Китайският президент Си Цзинпин и иранският му колега Ебрахим Раиси
Коментари Харесай

Си Цзинпин - на посещение в Иран

Китайският президент Си Цзинпин и иранският му сътрудник Ебрахим Раиси приканиха през днешния ден за унищожаване на наложените на Иран наказания, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Това е основна част от интернационалното съглашение за иранската нуклеарна стратегия, припомниха двамата водачи.

Си също по този начин одобри поканата на Раиси да посети Иран и ще го направи при комфортна за него опция, написа в взаимното изказване, оповестено през днешния ден в края на тридневната аудиенция на иранския президент в Пекин.

Иранската нуклеарна договорка от 2015 година, чието публично название е Съвместен изчерпателен проект за деяние, планува Иран да ограничи нуклеарната си стратегия в подмяна на намаляване на икономическите наказания против него. Прилагането на съглашението обаче е в задънена улица.

През 2018 година тогавашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп отдръпна страната си от договорката и разпореди стягане на американските наказания против Иран. Сегашният държавен глава Джо Байдън сподели през 2021 година, че Съединените щати още веднъж ще се причислят към договорката, само че в случай че Иран се върне към осъществяването на своите отговорности по нея. Преговорите по въпроса обаче са в застой.

" Всички съответни наказания би трябвало да бъдат напълно отстранени по проверим метод, с цел да се насърчи цялостното и ефикасното използване (на споразумението) ", приканиха Си и Раиси.

Те подчертаха, че премахването на глобите и обезпечаването на стопански изгоди за Иран са значими съставни елементи от договорката. 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР