Китайският президент Си Цзинпин е заявил на американския си колега

...
Китайският президент Си Цзинпин е заявил на американския си колега
Коментари Харесай

Президентът на Китай увери Тръмп, че има положителни промени в Северна Корея

Китайският президент Си Цзинпин е декларирал на американския си сътрудник Доналд Тръмп, че на Корейския полуостров са настъпили " позитивни промени ". Това оповестяват китайските държавни медии след телефонен диалог сред двамата държавни ръководители.

Тръмп притисна Си да ускори икономическия и политически напън върху Северна Корея с вярата да я убеди да спре създаването на нуклеарната си стратегия.

Напрежението се повиши неимоверно, откакто Северна Корея организира поредност от нуклеарни и ракетни тествания, а севернокорейският водач Ким Чен-ун замени закани за война и персонални нападки с Тръмп.

Ала през последните седмици се следи явно доближаване, като Северна и Южна Корея се срещнаха за първи път от две години, а Пхенян се съгласи да изпрати спортисти на Зимните олимпийски игри в южнокорейския зимен център Пьончан.

В телефонния диалог Си Цзинпин " уточни, че обстановката на Корейския полуостров сподели някои позитивни промени ", прецизира формалната китайска новинарска организация " Синхуа ".

" Всички страни заинтригувани страни би трябвало да положат взаимни старания, с цел да запазят постигнатото за облекчение на ситуацията на Корейския полуостров и да основат условия за рестартиране на договарянията ", коментирал още китайският държавен глава.

Телефонният диалог беше извършен, до момента в който министрите на външните работи на 20 страни се събраха в канадския град Ванкувър, с цел да проведат двудневни договаряния по отношение на рецесията към нуклеарната и ракетна стратегия на Северна Корея.

Но Съединени американски щати остават скептично настроени, че Ким Чен-ун е подготвен да договаря за оръжейната си стратегия.

Китай разкритикува договарянията във Ванкувър, на които хазаин са Съединени американски щати и Канада и на които няма да вземат участие Пекин и Москва, и прикани разискванията за наказания против Пхенян да останат в границите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

По време на телефонния диалог на Си Цзинпин с Тръмп той също по този начин е приканил американския си сътрудник, който зае твърда линия против комерсиалния дисбаланс сред двете страни, да седне на масата на договаряния по икономическите въпроси.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР