Китайският президент Си Цзинпин е на тридневно държавно посещение в

...
Китайският президент Си Цзинпин е на тридневно държавно посещение в
Коментари Харесай

Саудитците избягаха от САЩ към Китай и Русия

Китайският президент Си Цзинпин е на тридневно държавно посещаване в Саудитска Арабия, където е признат като изтъкнат посетител. Президентът на Съединени американски щати Байдън неотдавна беше признат от същите саудитци като безпаричен родственик. Въпросът обаче не е в личностите, а в това, че Рияд се отхвърли от политическия си съюз със Съединени американски щати в интерес на партньорство с Русия и Китай.

Императорът пристигна при царя. Именно тази мисъл се носи в доста западни и някои арабски медии, които пишат за визитата на китайския водач Си Цзинпин в Кралството на двете свещени джамии.

Освен това другарят Си е император освен заради консолидирането на водачеството си в КНР (комунистическите водачи от време на време се наричатдинастията на алените императори). Тук приказваме по-скоро за същинския императорски банкет. Приветствие, което не беше получено даже като главен саудитски съдружник - Съединени американски щати.

„ Президентът Байдън посети Саудитска Арабия това лято и беше посрещнат по доста друг метод от Си Цзинпин в този момент. Тогава имаше някакви лудории, а в този момент - същински празник. Ако съпоставим антуража на сегашната среща на върха, то по равнище тя подхожда на тази, която беше по време на визитата на Владимир Путин в Саудитска Арабия. И тогава, и в този момент управлението на Саудитска Арабия категорично показва уважението си към госта “, изяснява Елена Супонина, политолог. Защо такава разлика (а разликата е показателна) в визитите? Преди всичко поради задачите си.

Байдън пристигна в Саудитска Арабия, с цел да се извини на престолонаследника принц Мохамед бин Салман, който американският президент се опита да " очерни ” пред света за присъединяване му в убийството на саудитския публицист Джамал Хашоги. И Си Цзинпин донесе бъдещето на Саудитска Арабия. Технология (много нужна на кралството като част от неговата стратегия за модернизация), както и пари.

„ Стокооборотът сред арабските страни и Китай пораства стремглаво - той към този момент надвиши 300 милиарда $ годишно. Ако вземем саудитско-китайската търговия, тогава към този момент има над 80 милиарда $ годишно. И това макар, че те започнаха преди към тридесет години с цифра от към половин милион “, споделя Елена Супонина.

И в този момент, по време на визитата на другаря Си, бяха подписани повече от 30 съглашения на стойност 30 милиарда $, което надвишава годишния търговски оборот сред Саудитска Арабия и Съединени американски щати.

В същото време китайските пари нямат политическо натоварване. Китай не слага вложенията си според от зачитането на правата на индивида от страна на Рияд или осъществяването на други условия, които опонират на правилото на суверенитета.

И това е главната разлика сред китайския и американския метод. Поради тази съществена разлика настоящето посещаване на Си Цзинпин е част от придвижването на Саудитска Арабия - в миналото основен съдружник на Съединените щати в района - към многополюсност.

Преди това саудитците бяха изцяло удовлетворени от отношениятаси със Съединените щати, от своя моногамен или, както някои специалисти споделят, „ католически брак “.

Това беше брак по сметка, като Съединени американски щати получиха саудитски нефт, а Саудитска Арабия получи американския военно-политически покрив, с цел да отбрани петролните си полета както от социалисти, по този начин и от локални диктатори като Саддам Хюсеин.

Тези дни обаче от дълго време са отминали. Саудитският нефт от американските пазари беше изхвърлен от американските компании. Военно-политическият покрив от Съединените щати стана извънредно неприятно качество. Американците започнаха да се държат с арабите прекомерно надменно. А арабите са станали прекомерно напреднали и сполучливи, с цел да търпят тази надменност. Особено с Байдън.

„ Определена част от американския хайлайф е угрижен от протичащото се. Тя счита, че администрацията на Байдън прави прекалено много неточности във връзка с Близкия изток “, споделя Елена Супонина.

Тази администрация стартира, както беше маркирано нагоре, с опит да провежда дипломатически протест на принц Мохамед, човек с огромни упоритости и искания, и затова доста ценящ демонстрираното почитание към неговата персона. И приключи през вчерашния ден с изказване на прессекретаря на Белия дом Карин Жан-Пиер, че арабските монархии не са били медиатори при размяната на Виктор Бут за Бритни Грийнър.

„ Единствените страни, които договориха тази договорка, бяха Съединени американски щати и Русия и нямаше ходатайство. Благодарни сме на ОАЕ, както сподели президентът, за улеснението на потреблението на тяхната територия за продан. Благодарни сме и на други страни, в това число Саудитска Арабия, които уредиха въпроса с нашите незаслужено арестувани американци с съветското държавно управление “, сподели говорителката.

И въпросът тук даже не е, че арабските страни са били медиатори. И фактът, че даже и да не бяха, трябваше да се каже, че бяха. В случая с Мохамед бин Салман ласкателството, което издига статуса и смисъла му, не е неистина, а инвестиция в двустранните връзки, която е изпълнена с голям брой стопански и политически дивиденти.

Това се схваща в Москва (отчасти заради което Саудитска Арабия реши да понижи производството на нефт, обезсмисляйки всички опити на Съединени американски щати да наложат петролно ембарго против Русия). И Пекин схваща това.

Китайският водач по време на визитата си сподели, че " Китай прави развиването на връзките със Саудитска Арабия приоритет в своята дипломация в Близкия изток ", и също по този начин даде да се разбере, че ще даде рамо на саудитците (и персонално на престолонаследника Мохамед ) в реализирането на неговите световни упоритости.

Ето за какво Саудитска Арабия всъщност се отхвърля от католическия брак със Съединените щати в интерес на мюсюлмански брак, при който можете да имате няколко дами. Тоест, най-просто казано, минава се от изключителни връзки към диверсификация на външните връзки.

И колкото повече Съединени американски щати отхвърлят да признаят този преход, толкоз повече саудитците упорстват в желанието си. Колкото повече публикации се появяват в американските медии, че Рияд води " предателска " политика, толкоз повече саудитските изявления излизат от рамките на дипломатическия етикет.

„ Напоследък в саудитските медии имаше невиждана рецензия към Съединени американски щати. Срещу Байдън непрекъснато се появяват някакви насмешки, вършат се хумористични излъчвания по тематиката по какъв начин той не помни или бърка нещо “, споделя Елена Супонина. Естествено, в тях няма и грам рецензия към китайския водач. И няма да има.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР