Китайският президент Си Цзинпин е изправен пред огромно изпитание заради

...
Китайският президент Си Цзинпин е изправен пред огромно изпитание заради
Коментари Харесай

Китайският президент Си Цзинпин е изправен пред огромно изпитание заради новия коронавирус

Китайският президент Си Цзинпин е изправен пред голямо тестване поради новия ковид. "Предприемат се дейности против епидемията ", увери той.

Разпространението на вируса основава риск китайската стопанска система, която така и така изпитва усложнения, да изпадне в комплицирано състояние. Освен това има заплаха да пострада и имиджът на страната, предизвестяват специалисти, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Апелът на Си бе насочен повече от месец след първите случаи на заболяване в страна, привикнала да крие неприятните вести.

Китайският вирус е плъзнал от змия

Коронавирусът се трансформира в ново тестване за комунистическите управляващи, които към този момент се сблъскаха с продължаващи повече от седем месеца демонстрации в Хонгконг, с рецензии в чужбина поради политиката си против мюсюлманските малцинства в Синцзян (Северозападен Китай) и с комерсиална война с Вашингтон, която отслаби стопанската система.

"Фактът, че Си Цзинпин удостовери, че новият вирус се популяризира, демонстрира, че обстановката е доста сериозна ", съобщи Лари Он от основаната в Съединени американски щати консултантска компания СиноИнсайдър (SinoInsider). Износът, един от стълбовете на китайската стопанска система, пострада от сериозните мита, наложени от държавното управление на Тръмп.

Китай сложи под карантина 11-милионен град

Растежът на китайската стопанска система означи предходната година най-слабите си индикатори от близо 30 години (+6,1 процента) и Пекин разчита на потреблението, с цел да поддържа стопанската система си. Разпространението на вируса обаче основава риск да бъде наранена основата на икономическия напредък, акцентира Мари-Франсоаз Ренар, учител и специалист в Института за икономическо проучване на Китай в Клермон-Феран.

"Причината е в риска хората да стартират да понижават потреблението. Няма да желаят да вървят на ресторант и на публични места " и туризмът може да пострада съществено, твърди Ренар.

През 2002-2003 година по време на епидемията на тежкия изострен респираторен синдром (ТОРС), провокирана от вирус от същото семейство, който лиши живота на 774 души по света, от които 349 в Китай, забавянето на стопанската система беше краткотрайно. Китай даже означи през 2003 година напредък от над 10 % поради възобновяването на износа. Сега обаче "икономическото състояние е по-сложно, в сравнение с по време на епидемията на ТОРС ", споделя Мари-Франсоаз Ренар.

Смъртоносната китайска болест потегли по света

Докато едно време Китай беше просто "световна работилница ", сегашният Китай на Си Цзинпин към този момент утвърждава мощта си и се показва като виновна страна в съпоставяне със Съединени американски щати на невъздържания Доналд Тръмп. Ето за какво "една сериозна зараза ще бъде пагубна " за имиджа на страната, споделя Лари Он от СиноИнсайдър.

"Ако вирусът не бъде овладян бързо, той може да сътвори за Пекин обстановка, сходна на тази с ТОРС ", пишат икономистите от организацията "Тривиум Чайна ". Тогава Световната здравна организация (СЗО) интензивно разкритикува китайските управляващи, че са се забавили подаването на сигнал за епидемията и са се пробвали да скрият сериозността на обстановката. В името на репутацията си и запазването на доверието на интернационалната сцена Пекин "знае, че това не би трябвало да се повтаря ", сподели пред Франс прес Ан-Мари Брейди, експертка по китайска политика в Кентърбърийския университет.

Непосредствено след дадените в понеделник от Си Цзинпин указания държавните медии започнаха една след друга да оповестяват какъв брой са инфектираните по цялата страна.

Китайският ковид провокира срив на тържищата

В края на декември същите тези медии определяха като "слухове " първите информации за хипотетичните случаи в Ухан, огромния град, считан за средище на епидемията. В началото "е доста евентуално локалните управляващи да са се пробвали да скрият съществуването на заболяването " и да не са докладвали на централната власт за същинското състояние, допуска Лари Он.

Впоследствие, когато информацията към този момент не е можело да бъде скрита и "ситуацията е станало прекомерно сериозна ", Пекин стартира да дава информация за вируса и да демонстрира, че взима ограничения. На конференция на здравните управляващи, излъчена през вчерашния ден директно по малкия екран, публицисти от Франс прес бяха помолени да си сложат защитни маски. По този метод комунистическите управляващи могат да влязат в облика на "спасителя " вътре в Китай и да показват пред света имиджа на един виновен Китай, който се оправя със обстановката, споделя Он.

Първи хипотетичен случай в Австралия на новия вирус, открит в Китай

"За управляващите на Ухан това е злополука, що се отнася до даването на информация. Намесата на Си Цзинпин обаче беше решаваща и в случай че епидемията бъде овладяна в рационален период, това ще ускори доверието в него ", споделя Дали Ян, учител по политически науки в Чикагския университет.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР