Китайският президент Си Дзинпин заяви пред ветерана на американската дипломация

...
Китайският президент Си Дзинпин заяви пред ветерана на американската дипломация
Коментари Харесай

Си Дзинпин нарече Кисинджър стар приятел, който никога няма да бъде забравен

Китайският президент Си Дзинпин съобщи пред ветерана на американската дипломация Хенри Кисинджър, че " старите другари " като него в никакъв случай няма да бъдат забравени, с което придаде по-непринуден звук на срещата им в китайската столица на фона на напъните на Пекин и Вашингтон да заздравят влошените си връзки, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

" За следващ път Китай и Съединените щати се намират на кръстопът накъде да продължат и за следващ път двете страни би трябвало да създадат избор ", сподели Си на 100-годишния някогашен американски посланик.

Кисинджър изигра основна дипломатическа роля за нормализирането на връзките сред Вашингтон и Пекин през 70-те години на предишния век, когато беше държавен секретар (1973-1977 г.) и консултант по националната сигурност (1969-1975 г.) в администрациите на президентите Ричард Никсън и Джералд Форд.

" Китайският народ в никакъв случай не не помни старите си другари, а китайско-американските връзки постоянно ще бъдат свързани с името на Хенри Кисинджър ", сподели Си на Кисинджър по време на срещата им в държавната къща за посетители в Пекин, където постоянно се одобряват високопоставените задгранични посетители.

Кисинджър, който се употребява с огромно почитание в Китай даже и откакто напусна поста си, съобщи, че е признателен на Пекин, че е провел срещата точно в постройката, в която за първи път се е срещнал с китайски водач.

" Отношенията сред нашите две страни са от голяма важност за международния мир и напредъка за човешкото общество ", съобщи дългогодишният американски посланик, представен от държавната Китайска централна телевизия.

Посещението му в Китай, се случва в миг, когато двете суперсили поемат курс към прекъсване на по-нататъшното разтягане на връзките им, които към този момент са достигнали исторически спад.

" Китай е подготвен да изследва дружно със Съединени американски щати верният път за съгласие сред двете страни и за поощряване на постоянния прогрес на китайско-американските връзки ", съобщи Си.

Напрежението сред двете най-големи стопански системи в света се ускори по редица въпроси, в това число и войната в Украйна, Тайван и комерсиалните ограничавания.

Като част от напъните на Вашингтон да възвърне каналите си за връзка, през вчерашния ден специфичният делегат на Съединени американски щати за климата Джон Кери завърши визитата си в Китай, което последва продължителните диалози с Пекин за битката с изменението на климата.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен бе на посещаване в Пекин през предишния месец.

Кисинджър се срещна и с най-високопоставеният китайски посланик Ван И и с китайският министър на защитата Ли Шанфу по време на визитата си в Китай.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР