Китайският президент Си Дзинпин започна първото си посещение в Съединените

...
Китайският президент Си Дзинпин започна първото си посещение в Съединените
Коментари Харесай

Китайският президент Си пристига в Калифорния за среща на високи залози с Байдън, среща на върха на АТИС

Китайският президент Си Дзинпин стартира първото си посещаване в Съединените щати от шест години във вторник, откакто президентът Джо Байдън сподели, че има за цел да възвърне естествените връзки с Пекин, а неговият първи посланик акцентира нуждата от свободи, които съгласно Вашингтон Пекин подкопава в Азия- Тихоокеански район.

Си е на първото си посещаване в Съединени американски щати от 2017 година Той би трябвало да се срещне с Байдън на неразкрито място в региона на залива на Сан Франциско в сряда сутринта и по-късно да участва на годишната среща на върха на форума на Азиатско-тихоокеанското икономическо съдействие (АТИС)..

Срещата на върха на Си с Байдън ще бъде първата среща лице в лице между водачите на Съединени американски щати и Китай от една година и беше оповестена от публични лица на Съединени американски щати като опция за понижаване на търканията в това, което мнозина считат за най-опасното съревнование в света.

Си помаха от стъпалата на своя аероплан на Air China при идването си и се спусна, с цел да се срещне с американски публични лица на пистата, в това число министъра на финансите Джанет Йелън и американския дипломат в Китай Никълъс Бърнс.

След това той се качи в своя китайски Hongqi, или " Червено знаме ", лимузина и напусна летището в Сан Франциско, където се чакат демонстрации както за, по този начин и срещу неговото посещаване.

По-малко от два часа по-рано държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен се обърна към министрите от 21-членната APEC и акцентира, че Съединени американски щати имат вяра в „ район, в който стопанските системи са свободни да избират своя личен път... където артикули, хрумвания, хора текат законно и свободно. “

Блинкен не загатна Китай по име, само че езикът му повтори американската изразителност в последните години, в които Вашингтон упрекна Китай, че тормози по-малките страни в Индо-Тихия океан и се пробва да подкопае това, което Съединени американски щати и техните съдружници назовават ​​„ учреден на правила “ ред.

Търговският представител на Съединени американски щати Катрин Тай, която с Блинкен откри Министерската сесия на APEC съобщи, че срещата в Сан Франциско е пристигнала във време на " огромна неустановеност и провокации " за района. Тя означи възходящото геополитическо напрежение, нежните вериги на доставки и влошаващата се климатична криза.

По-рано Байдън сподели, че има за цел да усъвършенства връзките с Китай след интервал на обтегнати връзки и ще се стреми да възобнови естествените връзки сред двете суперсили, в това число военни -към военни контакти.

Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби сподели пред кореспонденти, че Байдън и Си ще приказват също за спора Израел-Хамас в Газа, както и за напъните на Съединени американски щати да поддържат Украйна в битката й против съветската войска. < p> Икономическите въпроси ще бъдат преди всичко в дневния ред.

Байдън сподели, че Съединени американски щати не желаят да се отделят от Китай, само че желаят да трансформират икономическите връзки към по-добро. Неговата администрация предприе напън за „ понижаване на риска “ някои сериозни американски вериги за доставки от Китай, защото икономическата и военна конкуренция сред двете страни набъбна.

Си, който се стреми да притегли задгранични вложения по време на АТИС, с цел да противодейства на страната си скорошни битки, се чака да вечеря с висши бизнес ръководители на Съединени американски щати в сряда.

За американските компании това ще бъде късмет да чуят директно водача на Китай, до момента в който търсят способи да се оправят с икономическото закъснение на тази страна и несигурността, породени от разширението на китайския правила за сигурност.

Притеснения по отношение на конфронтация 

Байдън внимава да увери страните в района, в това число Китай, че Съединени американски щати не се стремят към цялостно икономическо обособяване, концепция, която подхрани опасенията измежду сътрудниците на Вашингтон и съдружници на конфликт на суперсила, който би обърнал световната стопанска система.

Китай прекъсна военни контакти със Съединени американски щати, откакто тогавашният ръководител на Камарата на представителите Нанси Пелоси посети демократично ръководен, само че разгласен от Китай Тайван през август 2022 година

Възстановяването на контактите е съществена цел на Съединени американски щати, с цел да се избегнат неверни калкулации сред двете военни.

Вашингтон също се надява на повече съдействие от страна на Пекин в битката с производството на мощния синтетичен опиоиден опиат фентанил, който се трансформира в камшик в Съединените щати и изключително в Сан Франциско.

Китайско-американските връзки се утежниха, откакто Байдън подреди свалянето през февруари на обвинен китайски шпионски балон, който прелетя над Съединените щати.

Оттогава висши чиновници на администрацията на Байдън посетиха Пекин и се срещнаха със своите сътрудници в изпитание за възобновяване на връзките и доверието.

Няколкостотин най-вече прокитайски стачкуващи, носещи китайски флагове, се събраха пред хотела на китайската делегация преди идването на Си в Съединени американски щати.

По-големи митинги, в това число от правозащитни групи, сериозни към политиките на Си в Тибет, Хонконг и към мюсюлманските уйгури се чакат покрай мястото на срещата на върха в сряда.

Когато Байдън дойде в Сан Франциско, малко преди Си да кацне, дуелиращи се стачкуващи посрещнаха кортежа на президента на Съединени американски щати от летището. Някои развяваха китайски флагове и държаха транспаранти, призоваващи за " благи " и " топли " американско-китайски връзки. Други държаха плакати, заклеймяващи Китайската комунистическа партия.

По-рано във вторник дребен аероплан прелетя над мястото на срещата на върха на АТИС в центъра на Сан Франциско, носейки след себе си банер, който гласеше „ КРАЙ НА ККП, СВОБОДЕН КИТАЙ, СВОБОДЕН ХОНК, СВОБОДЕН ТИБЕТ, СВОБОДЕН УЙГУР, “ базирайки се на отношението на Китай към уйгурите, което администрацията на Байдън назовава „ геноцид “.

(REUTERS)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР