Китайският президент Си Дзинпин за пръв път е определен за

...
Китайският президент Си Дзинпин за пръв път е определен за
Коментари Харесай

Китайският президент Си Дзинпин е най-влиятелната личност според Forbes

Китайският президент Си Дзинпин за пръв път е избран за най-влиятелната персона от американското издание

За пръв път от 5 години насам съветският президент Владимир Путин не е №1 в класацията на американското списание Forbes за най-влиятелните персони на планетата. Той отстъпва на второ място, изпреварен от китайския държавен глава Си Дзинпин и следван от американския президент Доналд Тръмп, който също слиза с една позиция надолу.

През предходната година изданието не разгласява класацията, а в последната от 2016 година подреждането беше Путин, Тръмп, Ангела Меркел, Дзинпин.

Сега създателите на класацията са подредили 75 мъже и дами, " които карат света да се върти ", или по 1 на всеки 100 млн. поданици на планетата, и разясняват, че описът единствено акцентира събирането на властта в ръцете на шепа хора.

Си Дзинпин за пръв път се изкачва на върха, а на четвърто място е най-влиятелната жена в света - немският канцлер Ангела Меркел. Следват създателят на Amazon Джеф Безос, папа Франциск, Бил Гейтс, саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман, индийският министър председател Нарендра Моди и съоснователят на Гугъл Лари Пейдж, написа dnevnik.bg.

Първите двама в класацията ще ръководят надлежно до 2023 и 2024 година, до момента в който Тръмп може да е отпред на най-голямата стопанска система и войска в света, само че не съумява да прокара дневния си ред даже през Конгреса, следен от подкрепящите го републиканци, и акцията му е обект на следствие от специфичен прокурор.

Севернокорейският водач Ким Чен Ун (36) изпреварва по въздействие Рупърт Мърдок (39), а в първата половина има доста предприемачи: Марк Зукърбърг (13), Уорън Бъфет (16), Джак Ма (21), Тим Кук (24), Илон Мъск (25) и Сергей Брин (35). За пръв път в листата влизат 17 нови имена, в това число Джеръм Пауъл, ръководител на Федералния запас на Съединени американски щати, Дарън Уудс - ръководителят на Exxon Mobil, и специфичният проверяващ прокурор Робърт Мюлър.

Използвани са четири критерия:

- власт и въздействие над хората
- какви финансови запаси управлява
- по какъв начин употребява въздействието си
- лимитирано ли е това въздействие в една сфера, или се простира в голям брой области.

Авторите не отхвърлят, че в подреждането има прочут детайл на субективизъм, и споделят, че не претендират това да е обстоен лист. " Това е най-хубавият ни опит да предвиждаме кой ще има значение в идващите 12 месеца. Целта ни е единствено да предизвикаме разговор, а не да произнесем последната дума. Да помислим: Дали шефът на Гугъл е по-влиятелен от този на Фейсбук или Apple? Дали президентът на Турция е по-силен от премиера на Канада? Кого пропуснахме? Къде сбъркахме? "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР