Китайският президент Си Дзинпин ще окаже усилен натиск за продажби

...
Китайският президент Си Дзинпин ще окаже усилен натиск за продажби
Коментари Харесай

Китай печели фенове с „Един пояс, един път“

Китайският президент Си Дзинпин ще окаже интензивен напън за продажби на срещата на върха в Пекин тази седмица, с цел да притегли повече страни в световния инфраструктурен план в основата на упоритостите на китайската суперсила и да завоюва тези, които виждат стратегическа опасност.

Инициативата „ Един пояс, веднъж “ (BRI) планува обилни вложения в морски, пътни и железопътни планове в 65 страни от Азия до Европа и Африка, които групово основават 30% от международния Брутният вътрешен продукт.

Всъщност концепцията при осъществяване може да оформи международния стопански и геополитически пейзаж в бъдеще.

Но нейният обсег и упоритост разделиха Европа, до момента в който американските управляващи го нарекоха “проект за суетност ”, а съперниците предизвестиха, че е претрупан с дългови опасности и непрозрачни покупко-продажби в интерес на китайските компании и работна ръка.

Въпреки рецензиите, инерцията наподобява е на страната на Пекин, откакто водачите от 37 страни се стичат в Пекин за тридневната среща на върха, която стартира в четвъртък.

Това е второто сходно събитие, първата среща на върха през 2017 година събра 29 водачи.

Италия погледна на изток
Китай добави основна нация към листата си в BRI, когато Италия стана първият член на Г7, който се причисли към плана предишния месец.

Премиерът Джузепе Конте ще вземе присъединяване в срещата на върха, а наподобява че и Швейцария ще се причисли, доколкото резидентът Уели Маурер ще лети до Пекин.

Рускиат президент Владимир Путин и други водачи от Европа, Азия и Африка също ще участват, само че огромните страни от Европейски Съюз изпращат министри, а Съединените щати обявиха, че няма да имат делегация на високо ниво.

Откакто Си Дзинпин започва „ Пояса и пъта “ през 2013 година, Китай е вложил 90 милиарда $ в планове, до момента в който банките са дали сред 200 и 300 милиарда $ заеми, съгласно Сяо Уеймин, китайски държавен чиновник, който следи плана.

Изобилстват образци за проблеми с дълга.

Шри Ланка трансферира дълбоководно пристанище към Китай за интервал от 99 години, откакто не съумя да изплати заеми. Пакистан се нуждае от интернационална помощ. А Черна гора трябваше да направи сложен избор, откакто пое сериозен китайския дълг, с цел да заплати на китайска компания за градежа на нова автомагистрала.

Участието в плана също се трансформира в изборна тематика в някои страни.

Китайски публични лица настояват, че плановете предизвикват развиването в бедните страни и Сяо Уеймин отхвърля предизвестията за “задлъжнялост ” като повтарящи “една и съща остаряла ария ”.

Външният министър Ван И отхвърли предходната седмица, че планът е “геополитически инструмент ”, въпреки да признава, че “съвместното създаване на “Пояса и пътя ” е развой на развиване,който няма да се случи за една нощ и неизбежно ще има някои проблеми “.

Италия разстла червен килим за Си Дзинпин в Рим предишния месец и подписа меморандум за съгласие за „ Пояса и пътя “, като Пекин възнамерява да влага в италианските пристанища.

Включването на страната-членка на НАТО провокира смут в Брюксел и Вашингтон, а даже и в управлението на ръководещата коалиция в Рим – вицепремиерът Матео Салвини съобщи, че Италия ще бъде “ничия колония ”.

Избутване
За Китай самодейността е както практическо решение на икономическите въпроси вкъщи, по този начин и метод за разширение на световното му въздействие – основна цел за Си, който постоянно тръби за задачата за “голямо подмладяване на китайската нация ”.

Той „ облекчава доста от построените остатъци от промишлени мощности, които произтичат от китайския стопански модел “, сподели Джеймс Боуен от американо-азиатския център в Пърт.

“Китайските служащи се нуждаят от работни места, а Китай има материали, които би трябвало да бъдат изнасяни и вграждани в други страни, а не в Китай. ”

Според оценките на Световната банка инфраструктурата, финансирана с „ Пояса и пътя “, би могла да подтиква нищожно търговията и чиновниците там настояват, че предлага финансиране в области, в които е извънредно нужна.

Но парите идват като заеми, а не като помощ, изискващи от страните да заплащат на Китай за големите планове, които построяват неговите компании и хора.

Избутването се оказа сполучлив избор в Азия, в това число в Шри Ланка, Малдивите и Малайзия, защото натискът върху инфраструктурата на комерсиалната марка се употребява за разпалване на страховете за ерозия на суверенитета.

На Малдивите Ибрахим Мохамед Солих завоюва предходната година победа на фона на антикорупционна акция, ориентирана против непрозрачните покупко-продажби с Пекин и “китайския колониализъм ”.

Опозиционните претенденти в Шри Ланка и Малайзия също използваха насъбрани задължения за успеха.

Новият малайзийски министър председател анулира някои от тях и предоговари план за железопътен превоз, намалявайки с 30% от цената. /АФП
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР