Китайският президент Си Дзинпин се обяви за обединение с Тайван

...
Китайският президент Си Дзинпин се обяви за обединение с Тайван
Коментари Харесай

След седмица военно напрежение: Китай се обяви за споразумение с Тайван

Китайският президент Си Дзинпин се разгласи за обединяване с Тайван с мирни средства. Той направи изявлението си на огромно събитие във връзка 110-ата годишнина от революцията, поставила завършек на ръководството на последната китайска императорска династия. То е в подтекста на седмица военно напрежение сред Китай и Тайван, провокирало безпокойствие измежду интернационалната общественост.

Си Дзинпин съобщи в тирада, че обединяването с Тайван би трябвало да бъде изпълнено. И добави, че това може да бъде реализирано по кротичък метод, само че предизвести, че по традиция китайският народ се опълчва на сепаратизма. Според китайския президент става дума за вътрешен въпрос и всяка външна интервенция е нежелана.

" Независимостта на Тайван е най-голямата спънка за национално обединяване и сериозна скрита опасност за националното възобновление. Нищо положително не чака тези, които не помнят своето завещание, предават родината си и се стремят да разделят страната. Те ще бъдат отхвърлени от хората и наказани от историята ", сподели Си Дзинпин.

В отговор от кабинета на тайванския президент оповестяват, че бъдещето на острова е само в ръцете на хората, които живеят там. Тайван счита, че е суверенна страна, до момента в който Китай го възприема като отделила се провинция.

През последната седмица към 150 китайски военни самолета летяха над тайванското въздушно пространство, поради което тайванските военновъздушни сили бяха приведени в подготвеност за деяние.

За напрежението способстваха известията, че американски специфични елементи са обучавали тайванските сили. Пентагонът не разяснява, нито удостовери. Китайското външно министерство излезе с остра позиция, че Съединени американски щати би трябвало да пресечен всички военни връзки с Тайван.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР