Китайският президент Си Дзинпин предупреди висшите служители през миналата седмица,

Китайският президент Си Дзинпин предупреди висшите служители през миналата седмица, ...

Си Дзинпин: Мерките за справяне с коронавируса вредят на икономиката.


Китайският президент Си Дзинпин предупреди висшите служители през миналата седмица, че усилията за овладяване на новия коронавирус са отишли ​​твърде далеч, заплашвайки икономиката на страната, казаха източници, цитирани от Ройтерс, дни преди Пекин да предприеме допълнителни мерки за смекчаване на негативното въздействие на заразата.

С най-бавния си икономически растеж от близо три десетилетия китайските лидери изглеждат нетърпеливи да постигнат баланс между защитата на вече забавящата се икономика и справянето с епидемията, при която загинаха над 1000 души и бяха заразени над 40 000.

След като се е запознал с докладите за епидемията на Националната комисия за развитие и реформи (НКРР) и други икономически ведомства, Си е казал пред местните власти по време на заседание на Постоянния комитет на Политбюро на 3 февруари, че някои от действията, предприети за овладяване на вируса, вредят на икономиката и е призовал за „по-ограничени мерки“, заявяват източниците.Още по тематаКитай е все по-близо до еднолично, а не еднопартийно управлениеНе очаквайте Китай да се възстанови бързо от коронавируса

Местните власти извън Ухан затвориха училища и заводи и забраниха всякакви публични събития. Си е заявил, че някои от тези стъпки не са практични и са създали паника сред обществото, добавиха източниците.

От официалната информационна агенция Синхуа нарекоха коронавируса „основен тест на системата на Китай и капацитета за управление“.

След срещата от централната банка на Китай обещаха да засилят подкрепата си за икономиката и да подготвят инструменти за компенсиране на щетите. От НКРР призоваха компаниите и заводите да възобновят дейността си, особено в „ключови отрасли" като хранителната и фармацевтичната промишленост.

„В контекста на епидемията и натиска върху икономиката е по-важно да се поддържа икономически растеж,“ каза в петък заместник-управителят на централната банка на Пан Гонгшенг.

В понеделник провинция Джъдзян нареди на местните власти да не прекаляват с ограничаването на всекидневното движение и да не затварят „магазини, които предоставят необходимите продукти за ежедневни нужди като зеленчуци, олио, както и месо, яйца и млечни продукти “, се казва в правителствено съобщение.

Властите в Китай подготвят мерки, включително повече фискални разходи и намаляване на лихвите на фона на очакванията, че болестта ще спре икономическия растеж през първото тримесечие.

Отделът за пропаганда на управляващата комунистическа партия е наредил на държавните медии да се съсредоточат върху "икономическото възстановяване", заявява друг източник.

Официалните медии в Китай се опитват да създадат спокойствие в обществото. В публикация от понеделник People's Daily призова обществеността да се справи с епидемията с „положително настроение“.

Източник: investor.bg