Китайският президент Си Дзинпин похвали връзките с Индонезия, като изложи

...
Китайският президент Си Дзинпин похвали връзките с Индонезия, като изложи
Коментари Харесай

Си приветства връзките с Индонезия по време на посещение

Китайският президент Си Дзинпин похвали връзките с Индонезия, като изложи визия за районен мир по време на срещата си с новоизбрания президент Прабово Субианто на фона на напрежението с други съседи от Югоизточна Азия.


Прабово прави първото си посещаване в основен търговски сътрудник на Джакарта след успеха си на изборите предишния месец.

Китай е един от най-големите източници на директни задгранични вложения в Индонезия и е вложил милиарди долари в планове в островната страна.

По време на диалозите в Пекин Си сподели на Прабово, че двустранните връзки " са навлезли в нов стадий на взаимно създаване на общественост с общо бъдеще ", заяви държавната телевизия CCTV.

Китай " желае да задълбочи всестранното стратегическо съдействие с Индонезия и да построи китайско-индонезийска общественост с... районно и световно въздействие, тъй че да донесе повече изгоди за двата народа и да даде позитивен принос за районния и международния мир и развиване ", сподели Си.

През последните години китайски компании вложиха средства в добива на индонезийски естествени запаси, изключително в бранша на никела, където разноските на Пекин провокираха безредици по отношение на заплащането и изискванията на труд.

Миналата година Джакарта откри първата високоскоростна железопътна линия в Югоизточна Азия, която също е план за доста милиарди долари, подсилен от Пекин.

Си приветства железопътната самодейност като " златен знак за висококачествено съдействие сред двете страни ", съгласно CCTV.

Приятелското отношение контрастира с обтегнатите връзки на Пекин с няколко други страни от Югоизточна Азия - изключително Филипините - поради териториалните искания в противоречивото Южнокитайско море.

Си съобщи, че ключът към мощните връзки с Индонезия " се крие в придържането към стратегическата самостоятелност, взаимното доверие и взаимопомощ... и честността и справедливостта ".

" Двете страни би трябвало... твърдо да се поддържат взаимно в опазването на суверенитета, сигурността и ползите за развиване ", сподели той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР