Китайският президент Си Дзинпин лично е предупредил руския си колега

...
Китайският президент Си Дзинпин лично е предупредил руския си колега
Коментари Харесай

Дори Китай може да не успее да спре Русия да използа ядрено оръжие

Китайският президент Си Дзинпин персонално е предизвестил съветския си сътрудник Владимир Путин да не употребява нуклеарни оръжия в Украйна . Това настояват западни и китайски публични лица, представени от " Файненшъл таймс ".

Според тях това демонстрира, че Пекин е угрижен по отношение на войната на Русия, макар че ѝ предлага негласна поддръжка.

Източниците обясниха, че персоналното известие е било предадено по време на държавното посещаване на - едно от първите пътувания на Си отвън Китай след години на изолираност според политиката му за нулев COVID-19.

Оттогава насам китайски чиновници си приписаха заслугата за убеждаването на съветския президент да се откаже от своите завоалирани закани за потребление на нуклеарно оръжие против Украйна.

Възпирането на Путин да изпол ва подобен вид оръжие, заема водещо място в акцията на Китай за възобновяване на влошените връзки с Европ а, съобщи старши консултант на китайското държавно управление. Руската инвазия в Украйна през 2022 година сложи Москва и нейния съдружник Пекин в несъгласие с огромна част от Стария континент.
 Китай отхвърля да взе участие в конкуренция в нуклеарното въоръжаване
Китай отхвърля да взе участие в конкуренция в нуклеарното въоръжаване

Страната твърди, че ще поддържа нуклеарните си сили на минималното равнище, належащо за националната сигурност

В своите обществени изказвания Китай поредно се опълчва на потреблението на нуклеарни оръжия в Украйна. Мнозина от поддръжниците на Киев обаче се съмняват в уговорката на Пекин за сходно въздържане, като се има поради " безграничното " партньорство на Си с Путин и, който мощно се припокрива с съветските опорни точки.

Предупреждението на Си обаче дава вяра, че Китай поддържа своята обществена изразителност и при закрити врата - с евентуално заплашителни последствия за двустранните връзки, които биха били задоволителни, с цел да възпрат Путин да употребява нуклеарно оръжие.

" Китайците си приписват заслугата за изпращането на това обръщение на всяко равнище ", уточни почитан чиновник на американската администрация.

През март висшият представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел съобщи, че визитата на Си " понижава риска от нуклеарна война ".

Бивш чиновник на китайското държавно управление удостовери, че Си персонално е предизвестил Путин да не употребява нуклеарни оръжия, отбелязвайки, че позицията на Китай против потреблението им е включена в документа със мнението на страната по отношение на мира в Украйна.
 Русия бърза да усили тактическите си нуклеарни оръжия
Русия бърза да усили тактическите си нуклеарни оръжия

Иска да е авансово подготвена

Путин остана отчаян, откакто визитата на Си не донесе осезаеми облаги за Русия , като да вземем за пример утвърждение за, означиха западни чиновници по сигурността. Според тях осъждането на потреблението на нуклеарни оръжия в взаимното им официално съобщение съвсем несъмнено е добавено по гледище на Китай.

Ако Русия употребява нуклеарно оръжие в Украйна, " това ще бъде неподходящо за Китай " , акцентира един чиновник.

Инвазията на Русия е мощно подвластна от поддръжката от Китай, който оказа помощ на Москва да се оправи с икономическите наказания, които я изключиха от основни международни пазари и вериги за доставки.

Миналата година двустранната търговия на Китай с Русия доближи рекордните 190 милиарда $, защото Пекин усили покупките на съветска сила и разреши на Москва да внася основни технологии, като микрочипове.

Китай се въздържа да подлага на критика Русия за нашествието ѝ и упрекна Запада, че подхранва спора, като доставя оръжие на Украйна. Пекин насочи и едва завоалирани препратки към " нездравословните актове на надмощие, владичество и тормоз " от страна на Съединени американски щати чрез наказания.

Войната обаче заплашва да попречи на напъните на Китай да вбие чеп сред Европа и Съединени американски щати, твърди старшият консултант на китайското държавно управление.
 Изнудването на Путин с тактически нуклеарни оръжия
Изнудването на Путин с тактически нуклеарни оръжия

Кремъл си има Калининград, не му би трябвало Беларус, това само демонстрира раздразнителност и суматоха

Руски нуклеарен удар против Украйна или някой от нейните европейски съдружници би рискувал да обърне континента против Китай, до момента в който продължителният напън от страна на Пекин да предотврати сходно деяние, може да способства за възстановяване на връзките с континента, уточни той.

Ши Инхон, професор по интернационалните връзки в университета Ренмин в Пекин, увери, че " Русия в никакъв случай няма да получи утвърждението на Китай да употребява нуклеарни оръжия ". Ако Русия употребява нуклеарно оръжие против Украйна, " Китай ще се дистанцира още повече " от нея , добави той.

Предупреждението на Си подсказва, че Китай към момента се тревожи от войната макар уверенията на Путин от октомври предходната година, че тактически нуклеарен удар не би имал никакъв " политически или боен смисъл ".

Това изказване пристигна на фона на засилените страхове на запад, че Русия може да употребява тактическите нуклеарни оръжия в отговор на унизителните си неуспехи в Украйна.

Съединени американски щати, Англия и Франция - трите нуклеарни сили на НАТО, предизвестиха Русия, че ще ударят силите му с стандартни оръжия, в случай че тя употребява тактически нуклеарни оръжия. В резултат на предизвестията Путин изостави реториката си и не загатна обществено тактическите нуклеарни оръжия в продължение на няколко месеца.
 Китай припомня, че с Русия са основни за международния мир
Китай припомня, че с Русия са основни за международния мир

Пекин твърдо стои за разговор вместо борба

Хора, близки до Кремъл, настояват, че съветският водач самичък е решил, че тактическите нуклеарни оръжия няма да дадат преимущество на Русия, откакто е обмислил сюжети при положение на потреблението им.

Един нуклеарен удар евентуално ще трансформира в облъчена пустота регионите, по отношение на които Путин има искания, че са съветска територия, в случай че съветските сили не отбележат прогрес, означиха източниците.

Междувременно Киев изрази угриженост, че Русия може вместо това да провокира  - най-голямата в Европа, която съветските сили окупираха през март 2022 година

Миналия месец, след началото на контраофанзивата на Украйна, Путин още веднъж заприказва за нуклеарни оръжия, като заяви, че Той обаче побърза да посочи, че " няма потребност " да се прави това, тъй като съветските сили удържат настъплението на Украйна.

Изявлението му обаче демонстрира, че даже Китай може да не е в положение изцяло да възпре Путин, съобщи Александър Габуев, шеф на Центъра " Карнеги Русия - Евразия ". " Ядрените оръжия са най-голямата застраховка, която Путин има против пагубна загуба на тази война ".
 Васал на Китай. По-добре в сравнение с марионетка на Запада?
Васал на Китай. По-добре в сравнение с марионетка на Запада?

За настоящето съветско политическо управление, което по разнообразни аргументи очевидно е захласнато от борба с " груповия Запад ", да не си американски " васал " към този момент е постижение
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР