Китайският президент Си Дзинпин изтъкна в петък необходимостта от по-голямо

...
Китайският президент Си Дзинпин изтъкна в петък необходимостта от по-голямо
Коментари Харесай

Си към Шолц: Трябва да увеличим сътрудничеството си в името на световния мир

Китайският президент Си Дзинпин посочи в петък нуждата от по-голямо съдействие сред Китай и Германия на фона на „ времена на смяна и ужас “ на среща с канцлера Олаф Шолц - първият водач на Г-7, посетил Китай от началото на пандемията, съобщи Ройтерс.

Еднодневното посещаване на Шолц ще тества връзките сред Китай и Запада след години на възходящо напрежение, споделят анализатори, като се чака диалозите да обиден войната на в Украйна, изменението на климата и икономическите връзки.

По време на първата им среща лице в лице, откогато Шолц встъпи в служба Си сподели, че като огромни народи с въздействие Китай и Германия би трябвало да работят дружно още повече в тези сложни времена в името на международния мир, съобщи държавната телевизия CCTV.

„ В момента интернационалната обстановка е комплицирана и нестабилна “, сподели Си.

„ Като огромни и авторитетни страни, във времена на смяна и разтърсвания, Китай и Германия би трябвало да работят още повече дружно, с цел да дадат повече принос за международния мир и развиване. “

Шолц сподели на Си, че е добре, че двамата водачи се срещат персонално в напрегнати времена, и добави, че нашествието на Русия в Украйна основава проблеми за международния ред, учреден на разпоредбите, съобщи кореспондент от Ройтерс, съпътстващ делегацията на Шолц.

Шолц сподели още, че двамата ще обсъдят въпроси, свързани с връзките Европа-Китай, битката с изменението на климата и световния апетит и развиването на икономическите връзки сред Китай и Германия, както и тематики, по които двете страни имат разнообразни гледни точки.

Шолц и делегация от немски бизнес водачи, летящи с него, бяха подложени на проби за COVID-19 при кацане в Пекин в петък сутринта, като китайският медицински личен състав, облечен в костюми за отбрана, влезе в самолета, с цел да организира тестванията,.

След червен килим и приема на почетната армия, делегацията беше преместена от летището в къща за посетители, с цел да изчака резултатите от проби за COVID-19, които бързо се оказаха негативни за Шолц, споделят от неговия прес екип

Стриктната политика на Пекин за нулев Коронавирус и възходящото напрежение със Запада направиха съвсем невероятно визитата на водачи на огромните западни сили в Китай, като самият Си възобнови пътуванията си в чужбина едвам през септември.

Посещението на Шолц евентуално е добре пристигнало развиване за китайското управление, което ще се стреми да укрепи връзките си с външния свят.

На фона на историческата инфлация и задаващата се криза в Германия Шолц ще се стреми да подчертае нуждата от продължаващо съдействие с Китай.

Шолц, който също се чака да се срещне и с премиера Ли Къцян, даде обещание по-рано тази седмица да повдигне въпроси за правата на индивида, Тайван и компликациите, пред които са изправени немските компании при достъпа до китайския пазар, по време на срещите си в Пекин, съгласно държавни източници.

В навечерието на визитата Шолц понесе рецензии от страни от Европейски Съюз и в рамките на  немската държавна коалиция, основно от Зелената партия и либералите.

Вътрешният спор излезе на напред във времето предходната седмица след договорка,  при която китайският корабен колос Cosco получи зелена светлина от Берлин да получи дял в пристанищен терминал в Хамбург макар съпротивата на съдружните сътрудници.

Решаващата роля на Китай в основни промишлености от корабостроенето до електрическите транспортни средства, дружно с невижданите стопански усложнения, пред които е изправена Германия, значи, че Шолц се нуждае от съдействие с Китай повече, в сравнение с в миналото е имала неговата предшественичка Ангела Меркел, сподели Уанг Иуей, от Центъра за Европеистика в университета Ренмин.

„ Меркел също беше много идеологична (към Китай) първоначално, само че по-късно тя промени мелодията. При Шолц смяната беше още по-бърза, само че той няма толкоз солидна вътрешна политическа позиция като Меркел “, сподели Уанг.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР