Китайският президент Си Дзинпин и френският му колега Еманюел Макрон

...
Китайският президент Си Дзинпин и френският му колега Еманюел Макрон
Коментари Харесай

Си и Макрон потвърдиха решителната си подкрепа за Парижкото споразумение за климата

Китайският президент Си Дзинпин и френският му сътрудник Еманюел Макрон потвърдиха през днешния ден в Пекин "решителната си поддръжка " за Парижкото съглашение за климата - два дни откакто Съединени американски щати публично се отдръпнаха от документа, съобщи Франс прес.

Двамата водачи удостоверяват "решителната си поддръжка за Парижкото съглашение, обсъждано от тях като необратим развой и компас, насочващ към мощни дейности във връзка с климата ", се споделя в обща декларация, публикувана след диалог през днешния ден, заключителния ден от визитата на Макрон в Китай.

В този "Апел от Пекин за запазването на биоразнообразието и за климатичните промени " двамата президенти акцентират също "твърдата си решителност да подобрят интернационалното съдействие по въпроса за климатичните промени, с цел да се подсигурява всеобщо и ефикасно използване на Парижкото съглашение ".

Те приканват с тази цел "да се внуши почитание към мултилатерализма " и "да се даде политически порив на интернационалното съдействие ".

Китай и Франция показаха отчаяние, откакто в понеделник бе оповестено, че Съединени американски щати публично излизат от Парижкото съглашение, както бе декларирал Доналд Тръмп през 2017 година

Без да спомене Съединени американски щати, Макрон изрази страдание от избора на "няколко други " страни да излязат от съглашението. "Предпочитам да мисля, че това е маргинален избор ", сподели той пред публицисти.

"Защото, щом Китай, Европейски Съюз, Русия - която ратифицира преди няколко седмици споразуменията от Париж - уверено се ангажират, нечий избор, настрана взет, не е задоволителен, с цел да промени посоката, в която върви светът. Той води единствено до маргинализация " на оня, който го е направил, сподели френският президент.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР