Китайският премиер Ли Къцян заяви пред европейските лидери в петък,

...
Китайският премиер Ли Къцян заяви пред европейските лидери в петък,
Коментари Харесай

Китай към ЕС: Ще вървим по собствен път спрямо Украйна

Китайският министър председател Ли Къцян съобщи пред европейските водачи в петък, че Пекин ще се стреми към мир в Украйна по „ собствен личен път “, откакто Брюксел настоя за гаранции, че Китай няма да достави Русия с оръжие или да й помогне да заобиколи западните наказания, предава Reuters.

Ли беседва с ръководителите на Европейската комисия и Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел и висшия представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел в продължение на съвсем два часа посредством видеовръзка на първата среща на върха ЕС-Китай от две години.

Премиерът е декларирал пред водачите на Европейски Съюз, че Китай постоянно се е стремил към мир, насърчавал е договарянията и е подготвен да продължи да играе градивна роля дружно с интернационалната общественост, заяви китайската държавна телевизия CCTV.

Представители на Европейски Съюз, близки до подготовката на срещата на върха, разкриха, че всяка помощ, предоставена на Русия, ще навреди на интернационалната известност на Китай и ще заплаши връзките с най-големите му търговски сътрудници - Европа и Съединените щати.

Представител на Европейски Съюз сподели, че позицията на Китай по отношение на Русия е “въпрос за милиони долари " в петък. Друг уточни, че над една четвърт от международната търговия на Китай е била с блока и Съединените щати предходната година, против едвам 2,4% с Русия.

„ Удължаваме ли тази война или работим дружно, с цел да сложим завършек на тази война? Това е главният въпрос за срещата на върха “, сподели служителят.

Самият Китай има опасения, че европейските страни възприемат по-твърдата външнополитическа линия на Съединените щати и прикани Европейски Съюз да „ изключи външна интервенция “ от връзките си с Китай.

Президентът на Китай Си Дзинпин, който взе присъединяване в обособена виртуална среща с двамата водачи на Европейски Съюз в петък, съобщи че се надява Европейският съюз да може да образува своята позиция за Китай “независимо ”, заяви държавната телевизия CCTV.

Британската организация напомня, че връзките сред Брюксел и Пекин бяха обтегнати още преди войната в Украйна.

Европейски Съюз внезапно мина през 2019 година от мекия дипломатически език, с цел да назова Китай систематичен противник, само че го вижда като евентуален сътрудник в битката с изменението на климата или пандемията.

Брюксел и Пекин подписаха капиталово съглашение в края на 2020 година, предопределено да уреди някои опасения на Европейски Съюз по отношение на реципрочния достъп до пазара. Сега обаче то е блокирано, откакто глобите на Брюксел против китайски чиновници поради хипотетични нарушавания на човешките права в района на Синдзян накараха Пекин да сложи в черния лист физически и юридически лица от Европейски Съюз.

Оттогава Китай също спря вноса от Литва, откакто балтийската страна от Европейски Съюз разреши на Тайван да отвори де факто посолство в столицата си, което разгневи Пекин, който счита острова за своя лична територия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР