Китайският премиер Ли Къциян се опитва да възстанови икономическия растеж

...
Китайският премиер Ли Къциян се опитва да възстанови икономическия растеж
Коментари Харесай

Китайският икономически ръст се понижи до ново дъно от 6%

Китайският министър председател Ли Къциян се пробва да възвърне икономическия напредък на страната, само че до момента ограниченията на държавното управление дават лимитирани резултати.

© Pool Спадът на растежа на Брутният вътрешен продукт през последните години докара до по-висока безработица, усложнения за банките и намаляваща вероятност за доста хора в по-слабо развитите райони. Китайската стопанска система е повишена с най-бавния си ритъм от 30 години насам, като през третото тримесечие брутният вътрешен артикул (БВП) се е повишил с 6% на годишна база. По-слабите от предстоящото данни за втората по величина стопанска система в света нанася нов удар и на световния напредък. Търговската война със Съединени американски щати дружно с охлаждането на производството и желанието за вложения са се отразили на страната в интервала сред юли и септември, оповестява Financial Times.

Назад към края на 80-те години

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Китайският напредък в този момент се връща на равнището от края на 80-те години. Въпреки това, стопанската система към този момент е доста по-голяма и мъчно ще може да продължи да се разраства с досегашните темпове.

" Най-общо националната стопанска система резервира цялостната непоклатимост през първите три тримесечия ", афишират от Националното статистическо бюро. " Трябва обаче да сме наясно, че поради комплицираните и тежки стопански условия както у нас, по този начин и в чужбина, забавящият се световен стопански напредък и възходящите външни несигурности стопанската система е под възходящ напън. "

Резултатите идват в седмицата, в която МВФ предизвести, че чака световния напредък през тази година да се намали до 3%, което е най-ниското равнище след международната финансова рецесия, защото комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай въздейства отрицателно на бизнес доверието и вложенията. Фондът намали упованията си и за китайската стопанска система.

Проблемите

Начело в листата на терзанията за Китай е комерсиалната война със Съединени американски щати. През септември китайският експорт спадна с 3.2% на годишна база, откакто комерсиалното напрежение сред Пекин и Вашингтон набъбна. Производителите, които зареждат експортно насочената промишленост, също пострадаха от разногласието, като индустриалните цени се намалиха с 1.2% на годишна основа през септември, което е най-големият спад от юли 2017 година

Пекин и Вашингтон реализираха частична договорка предходната седмица, което е първият по-ясен знак за прогрес в договарянията от месеци. Но доста икономисти чакат още отрицателни резултати за китайската стопанска система през тази и идната година.

" Примирието сред Съединени американски щати и Китай може да усъвършенства настроенията, само че ние поддържаме мнението си, че най-лошото занапред следва ", обявиха икономистите от Nomura в записка до вложителите по-рано тази седмица.

Забавянето не е изненадващо, разяснява Лю Шънцзюн, вицепрезидент на Lujiazui Institute of International Finance в Шанхай. От една страна, Съединени американски щати разшириха обсега на митата против Китай. Налагането на мита освен визира износа, само че и основава неустановеност и понижава желанието за корпоративни вложения. От друга страна, Пекин взе ограничения за изстудяване на пазара на недвижими парцели, който в този момент има по-слаб принос за повишаването на брутния вътрешен артикул, показва той пред DPA.

Вътрешните провокации също ескалират. В разгара на африканска чума по свинете формалните данни за септември демонстрират, че цената на свинското месо се е повишила с близо 70% спрямо предходната година, което е вдигнало общите потребителски цени с 3%. Китай е най-големият производител и консуматор на свинско месо в света.

Местните управляващи, които извършват редица инфраструктурни планове в поддръжка на стопанската система, също страдат от недостиг на планове, които да генерират възвращаемост. Множество дребни банки също попаднаха под напън, защото неприятните заеми понижават опциите им за кредитиране на частния бизнес.

Дебатът през последните пет години, когато растежът демонстрира признаци на закъснение, е дали Китай и политическата му система могат да се оправят с натиска от охлаждащата стопанска система. Спадът на растежа докара до по-висока безработица, усложнения за банките и намаляваща вероятност за доста хора в по-слабо развитите райони.

Китайските регулатори се пробваха да подтикват растежа с понижаване на налозите при започване на годината, само че доста икономисти означават, че тази мярка няма да докара до усилване на икономическата интензивност в кратковременен проект. Пекин също по този начин настоя локалните управляващи да издават повече облигации, с цел да финансират повече планове. Очаква се централната банка да продължи да разхлабва паричната политика. Въпреки това растежът на заемите остава под равнището, което множеството специалисти считат, че може да подтиква стопанската система по време на закъснение.

Голяма паника за Пекин е заплахата растежът да се забави още повече, изключително поради приближаващия 100-годишен празник на Китайската комунистическа партия през 2021 година Така че китайските водачи ще желаят непременно да избегнат в допълнение понижаване на икономическия напредък.

Глобален резултат

Забавянето на китайската стопанска система, която е най-големият търговски състезател в света, има и световно отражение, отбелязва AP. То оказва напън върху търсенето на промишлени съставни елементи в азиатските страни. Цените на соята, желязната руда и други първични материали се намалиха, засягайки Бразилия, Австралия и други снабдители.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР