Китайският предприемач Джак Ма, основателят на онлайн платформата Алибаба (Alibaba),

...
Китайският предприемач Джак Ма, основателят на онлайн платформата Алибаба (Alibaba),
Коментари Харесай

Джак Ма се оттегля от оперативното ръководство на "Алибаба"

Китайският бизнесмен Джак Ма, създателят на онлайн платформата " Алибаба " (Alibaba), която е най-голямата компания за електронна търговия в света, се отдръпва като ръководител на съвета на шефовете, осведоми " Асошиейтед прес ". Ма се отдръпва от през днешния ден като част от проекта за предаване на управлението на компанията, разгласен преди година.

Това се случва в миг, когато бързо изменящият се бранш е изправен пред несигурността, подбудена от американо-китайската комерсиална война. През септември 2018 година, когато навърши 54 години, той се отхвърли от поста изпълнителен шеф.

Ма ще остане член на " Алибаба партнършип " (Alibaba Partnership) - група от 36 души, които имат правото да предлагат по-голямата част от съвета на шефовете на компанията. Успехът и колоритният му метод на живот го направиха един от най-разпознаваемите китайски предприемачи. Компанията сега се прави оценка на 480 милиарда $, а Ма е най-богатият човек в Китай с персонално благосъстояние от 38,6 милиарда $, добавя Би Би Си.

Бизнесменът е роден в оскъдно семейство в източния китайски град Ханчжоу и стартира кариерата си като преподавател. Купува първия си компютър на 33-годишна възраст и е сюрпризиран, когато в резултатите от търсенето му за " бира " не излиза нито една китайска марка. Без компютърно обучение, той основава " Алибаба " в жилището си, откакто убеждава група другари да влагат в начинанието му.

През 1999 година Ма основава " Алибаба ", с цел да свърже китайските експортьори с американските търговци на дребно. Компанията обаче към този момент пренасочи вниманието си към обслужване на растящия потребителски пазар на Китай. Вътрешният бизнес е съдействал за 66 % от приходите от 16,7 милиарда $, регистрирани през тримесечието до края на юни.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР