Китайският предприемач Джак Ма, основател на най-голямата компания за електронна

...
Китайският предприемач Джак Ма, основател на най-голямата компания за електронна
Коментари Харесай

Джак Ма се оттегля от оперативното ръководство на Алибаба


Китайският бизнесмен Джак Ма, създател на най-голямата компания за електронна търговия в света " Алибаба " (Alibaba), се отдръпва като ръководител на съвета на шефовете, осведоми " Асошиейтед прес ", представена от БНР.

Ма се отдръпва от през днешния ден като част от проекта за предаване на управлението на компанията, разгласен преди година. Това се случва в миг, когато бързо изменящият се бранш е изправен пред несигурността, подбудена от американо-китайската комерсиална война.

През септември 2018 година, когато навърши 54 години, Ма се отхвърли от поста изпълнителен шеф. Той ще остане член на " Алибаба партнършип " (Alibaba Partnership) - група от 36 души, които имат правото да предлагат по-голямата част от съвета на шефовете на компанията.

Успехът и колоритният метод на живот на Джак Ма го направиха един от най-разпознаваемите китайски предприемачи.

Компанията сега се прави оценка на 480 милиарда $, а Ма е най-богатият човек в Китай с персонално благосъстояние от 38,6 милиарда $, добавя Би Би Си.

Бизнесменът е роден в оскъдно семейство в източния китайски град Ханчжоу и стартира кариерата си като преподавател. Купува първия си компютър на 33-годишна възраст и е сюрпризиран, когато в резултатите от търсенето му за " бира " не излиза нито една китайска марка.

Без компютърно обучение, той основава " Алибаба " в жилището си, откакто убеждава група другари да влагат в начинанието му.

През 1999 година Ма основава " Алибаба ", с цел да свърже китайските експортьори с американските търговци на дребно. Компанията обаче към този момент пренасочи вниманието си към обслужване на растящия потребителски пазар на Китай. Вътрешният бизнес е съдействал за 66 % от приходите от 16,7 милиарда $, регистрирани през тримесечието до края на юни.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР