Китайският министър на външните работи Ван И Китайският министър на

...
Китайският министър на външните работи Ван И Китайският министър на
Коментари Харесай

Китайският външен министър призова САЩ и Северна Корея да преговарят


Китайският министър на външните работи Ван И

Китайският министър на външните работи Ван И прикани Съединените щати и Северна Корея да проведат договаряния допустимо най-скоро, съобщи Ройтерс. Мирът би трябвало да спечелва, акцентира Ван на конференция в коридорите на годишната сесия на китайския парламент.

Призивът бе насочен на фона на признаците за понижаване на напрежението към севернокорейската нуклеарна и ракетна стратегия, отбелязва Ройтерс.

По-рано тази седмица Северна Корея изрази подготвеност пред гостуваща южнокорейска делегация да наложи мораториум върху нуклеарните и ракетните си опити, в случай че Съединените щати се съгласят на договаряния с нея. Тя акцентира, че няма потребност от нуклеарни оръжия, ако има гаранции за своята сигурност.

Южнокорейска делегация отпътува в четвъртък за Съединените щати, с цел да запознае администрацията на президента Доналд Тръмп с резултатите от диалозите в Пхенян.

Ван И предизвести през днешния ден, че Китай ще даде нужния отговор при положение на комерсиална война със Съединени американски щати, съобщи още Ройтерс. Един подобен спор единствено ще навреди и на двете страни, акцентира в това време той. Ван увери, че Китай няма планове да измести Съединените щати като международна мощ номер едно. Вашингтон и Пекин не би трябвало да са противници, а сътрудници, прикани той.

Очакваната в края на април среща на върха сред Северна и Южна Корея бележи преход към вероятни договаряния сред Вашингтон и Пхенян за севернокорейската нуклеарна стратегия. Това съобщи в същото време в изявление за френския " Монд " Антоан Бондаз, специалист от Фондацията за стратегически проучвания в Париж.

Целта на самия конгрес обаче ще бъде да възобнови съдействието сред Севера и Юга и нуклеарното досие няма да бъде включено в програмата. По въпроса договарят единствено КНДР и Съединени американски щати, прецизира аналитикът.

Той вижда в дейностите на Пхенян в последно време признаци, че Северът навлиза в нов дипломатически интервал. " Това е дипломация. Пхенян не може непосредствено да съобщи, че приема да замрази своите (ядрени) опити или нуклеарната си стратегия, инак би направил едностранна отстъпка. Но той насочва сигнали ", установи политологът.

За момента разговорът сред Пхенян и Вашингтон в действителност не е възобновен. Преговори няма, тоест американците не могат да кажат, че ще създадат отстъпки. Целта им е да поддържат натиска чак до започване на договарянията, споделя Бондаз.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп назова положителни изказванията за планувана среща сред водачите на Северна и Южна Корея.

Според източници на сеулската организация Йонхап " засекретеното обръщение от управлението на КНДР " било предадено тези дни на южнокорейската делегация, която бе на посещаване в Пхенян и през днешния ден отпътува за Съединени американски щати.

Медиите показват, че резултатите от визитата ще бъдат систематизирани за администрацията на Съединени американски щати от лидера на делегацията - шефа на южнокорейската Служба за национална сигурност Чун Ею-йо. Не се знае дали посланието от Ким Чен-ун е устно или документално.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР