Китайският министър на външните работи Уан И се срещна днес

...
Китайският министър на външните работи Уан И се срещна днес
Коментари Харесай

Уан И към Кулеба: Пекин е за зачитане суверенитета и териториалната цялост на всички страни

Китайският министър на външните работи Уан И се срещна през днешния ден с украинския си сътрудник Дмитро Кулеба и го увери, че Пекин приканва за ценене на " суверенитета и териториалната целокупност на всички страни ", съобщи Франс прес, като се базира на китайски държавни медии.

Уан и Кулеба разговаряха в коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк - първата им среща от началото на съветската военна инвазия в Украйна в края на февруари.

Тези диалози, които може да подразнят Кремъл, идват на фона на почналите през днешния ден референдуми за анексиране от Русия на украински области, следени напълно или отчасти от Москва.

Тези плебисцити, избрани като " подправени " от Киев и Запада, бележат ескалация на спора.

" Президентът Си Дзинпин акцентира, че суверенитетът и териториалната целокупност на всички страни би трябвало да се зачитат ", съобщи китайският външен министър на своя украински сътрудник.

" Законните опасения за сигурността на всички страни би трябвало да се одобряват съществено ", сподели в това време Уан, имайки поради опасенията на Русия по отношение на разширението на НАТО.

Външните министри на Китай и Украйна са разговаряли по телефона, само че не са се срещали от февруари.

Днешната среща е знак, че Пекин наподобява желае да балансира повече своята позиция, която публично е неутрална, само че от време на време считана от Запада за прекомерно примиренческа към Москва.

Китайският външен министър към този момент се срещна тази седмица в Ню Йорк с съветския си сътрудник Сергей Лавров.

" Китай постоянно е бил зает с насърчаването на мирни договаряния, като в никакъв случай не стои със скръстени ръце, не налива масло в огъня или не се възползва от обстановката за персонална полза “, сподели през днешния ден Уан на Кулеба.

" Моят сътрудник удостовери уважението на Китай към суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, както и отхвърлянето на потреблението на мощ като средство за разрешаване на разногласия “, написа украинският външен министър в " Туитър ".

Китай и Русия се сближиха през последните години, като ускориха връзките си, с цел да противодействат на Съединени американски щати, отбелязва Агенция Франс Прес.

Пекин отхвърли обществено да осъди съветската инвазия в Украйна и разкритикува западните наказания, само че тази седмица повтори апела си за " преустановяване на огъня ".

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР