Китайският министър на отбраната Ли ще посети Русия и Беларус в знак на подкрепа въпреки възраженията на Запада

...
Китайският министър на отбраната Ли Шанфу посещава Русия и Беларус
Коментари Харесай

Китайският министър на отбраната Ли Шанфу посещава Русия и Беларус в знак на подкрепа за тези нации които Западът се опита да изолира заради руската инвазия в Украйна

От Асошиейтед прес, 14 август 2023 г., 3:34 ч. Китай и Русия да съгласуват външните си политики в опит да подкопаят водения от Запада либерално-демократичен световен ред, въпреки техните икономически и репутационни разходи.

Това ще бъде последвано от посещение в близкия руски съюзник Беларус, чиято територия беше частично използвана за организиране на миналогодишната инвазия. Докато е там, той ще проведе срещи и разговори с държавния и военен ръководител на Беларус и ще посети военни съоръжения, съобщиха от министерството.

Китай твърди, че е неутрален в конфликта, но обвини САЩ и техните съюзници, че провокират Русия, и поддържа стабилни икономически, дипломатически и търговски връзки с Москва.

Китай надеждно подкрепи Русия в противопоставянето на осъждането на САЩ на инвазията в Украйна на международни форуми, но казва, че няма да предостави оръжие на никоя от страните във войната.

Ли, на когото е забранено да посещава САЩ заради продажбите на оръжия, които е контролирал с Русия, посети Русия само миналия месец, за да потвърди отново военните отношения в първите официални военни преговори между приятелски съседи след краткотрайния бунт на руската наемническа група Вагнер.

Миналия месец също видях двойка руски военноморски кораби да посетят Китай и да проведат серия от съвместни учения.

За разлика от близките си връзки с Русия, Ли избягва всякакъв контакт с американския си колега Лойд Остин, отказвайки среща с него на неотдавнашен форум в Сингапур и отказва да приеме телефонното му обаждане след неотдавнашното сваляне на заподозрян китайски шпионски балон, който прекоси континенталната част на САЩ

Смята се, че това е резултат от санкциите на САЩ срещу него, инцидента с балона, подкрепата на САЩ за самоуправляващ се Тайван, който Китай претендира за своя територия, спорове относно агресивните действия на Китай в Южнокитайско море и продължаващ спор за търговия и технологии.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР