Китайският министър на отбраната Ли Шанфу не се е появил

...
Китайският министър на отбраната Ли Шанфу не се е появил
Коментари Харесай

Трусове около Си засилват безпокойството за китайската военна дипломация

Китайският министър на защитата Ли Шанфу не се е появил на публична среща с виетнамски ръководители на защитата предходната седмица, оповестяват пред Reuters трима чиновници, директно осведомени с въпроса. Това се случва фона на траяло към този момент повече от две седмици неявяване на министъра от общественото пространство.

„ 65-годишният Ли трябваше да участва на годишната среща за съдействие в региона на защитата, проведена от Виетнам на границата му с Китай на 7-8 септември, само че срещата беше отсрочена, откакто Пекин заяви на Ханой дни преди събитието, че министърът има " здравословни проблеми ", цитира двама виетнамски чиновници осведомителната организация и прави разбор на протичащото се:

„ Изчезването на министъра на защитата на Китай, последното от поредицата разтърсвания във висшите етажи на властта в страната, ускорява несигурността по отношение на ръководството на президента Си Дзинпин, защото стягането на вътрешната сигурност надвива над интернационалната ангажираност “.

Дипломати и анализатори настояват, че възходящата непредсказуемост може да повлияе на доверието на други страни в управлението на втората по величина стопанска система в света.

Министърът на защитата Ли Шанфу, забелязан за финален път в края на август, е разследван в рамките за корупция по отношение на военни поръчки.

Новоназначеният министър на външните работи Цин Ган изчезна с нищожно пояснение през юли - същия месец, в който елитните ракетни сили на армията, които управляват нуклеарния боеприпас на Китай, са разтърсени от кавги.

Си, китайският висш главнокомандващ, този месец провокира безпокойствие измежду задграничните дипломати и пропускайки срещата на върха на Групата на 20-те в Индия. Това е първият път, в който той пропуща срещата на международните водачи през десетилетието си на власт.

Изправени пред възходящата неустановеност, някои дипломати и анализатори приканват за деликатен взор върху същинската същина на режима на Си.

" Необходими са ясни оценки - това не е просто въпрос дали Китай е сътрудник или съперник, а дали е източник на стопански, политически и боен риск ", споделя Дрю Томпсън, някогашен чиновник на Пентагона, който в този момент е академик в National University of Singapore.

Заради неналичието на бистрота към измененията на най-високо равнище са евентуални разнообразни пояснения " и това подхранва рецесията на доверието, която се развихря към Китай ", споделя Томпсън.

Близостта не е застъпничество

Що се отнася до изгубването и следствието на министъра на защитата Ли, написа още Reuters, в петък говорителка на министерството декларира пред кореспонденти, че не е осведомена със обстановката. Държавният съвет и Министерството на защитата също не са дали отговор на настояванията за коментар.

От назначението си през март той е общественото лице на разширяващата се военна дипломация на Китай, като показва угриженост по отношение на военните интервенции на Съединени американски щати по време на високопоставена конференция по сигурността през юни и посещава Русия и Беларус през август.

Очакванията са също по този начин той да бъде хазаин на интернационална среща по въпросите на сигурността в Пекин през октомври и да съставлява Народната освободителна войска (НОАК) на среща на районните началници на защитата в Джакарта през ноември.

Тъй като корупцията от дълго време е проникнала във военните и държавните институции на Китай, някои анализатори и дипломати считат, че ограниченията на Си против това събитие в действителност са политическа чистка в цялата комунистическа партия.

" Независимо от повода чувството, че това може да продължи да се случва, може да окаже въздействие върху увереността на задграничните участници в връзките им с китайските сътрудници ", споделя Хелена Легарда, водещ анализатор в Mercator Institute for China Studies в Берлин.

А и разтърсванията към Ли са необикновени поради скоростта си и позицията, която той заема, в подбрания от Си хайлайф.

" Всичко това е толкоз ненадейно и непрозрачно. Едно от нещата, които виждаме в този момент, е, че близостта не е равнозначна на застъпничество в света на Си ", споделя основаният в Сингапур анализатор по сигурността Александър Нийл, помощник в мозъчния концерн Pacific Forum на Хаваите.

Риск за приемствеността

Въпреки че не заема директна командна позиция, Ли е член на седемчленната Централна военна комисия на Си и е един от петимата държавни съветници на Китай - позиция в кабинета, която е по-висша от тази на редовите министри. Някои учени считат, че той е непосредствен с военачалник Джан Юся, който седи над него в комисията и е най-близкият съдружник на Си в НОАК.

Ли, глобен от Вашингтон през 2018 година за оръжейна договорка с Русия, отхвърли концепцията за среща с министъра на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин на конференцията по сигурността " Диалог Шангри-ла " в Сингапур през юни, където здрависване беше най-близкото им другарство.

Остин и други американски публични лица желаят да възобновят диалозите на високо ниво сред двете военни сили. Но Пекин отвърна, че желае Вашингтон да бъде по-малко нападателен в Азиатско-тихоокеанския район.

Регионални анализатори споделят, че по-задълбочената военна дипломация с Китай е жизненоважна, изключително за Съединени американски щати, само че също и за други сили, защото Пекин разполага от ден на ден сили към Тайван - демократично управлявания остров, за който претендира, както и в противоречивите елементи на Източнокитайско и Южнокитайско море.

Ако ориста на Ли " отразява все по-вътрешно ориентиран фокус на Си, това не е добре за тези от нас, които желаят по-голяма неприкритост и линии за връзка с китайските военни ", подчертава пред осведомителната организация азиатски посланик.

Тъй като тази година НОАК има невиждано равнище на военни задължения със силите на Югоизточна Азия, тези бързи развития в Пекин " подтикват спекулации и известна угриженост за приемствеността на политиката ", декларира в умозаключение политологът Джа Ян Чонг от National University of Singapore. " Предвид засилената интензивност на НОАК наоколо до Тайван и Източнокитайско море, както и засилената паравоенна активност в Южнокитайско море, раздвижването в армията в този миг евентуално ще притегли вниманието, защото сходни дейности основават евентуален риск от произшествия, ескалация и рецесии ".

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР