Китайският милиардер и основател на една от най-големите интернет компании

...
Китайският милиардер и основател на една от най-големите интернет компании
Коментари Харесай

Най-богатият китайски комунист

Китайският милиардер и създател на една от най-големите интернет компании в света Alibaba Джак Ма е встъпил в редовете на Китайската комунистическа партия (ККП), както проличава от обявата в формалния й орган в. "Женмин Жибао ". В оповестения в изданието лист от 100 души, които имат принос в политиката на промени и неприкритост, Ма е упоменат като член на ККП, без да се прецизира от кой момент.

Личното положение на бизнесмена се прави оценка на 36.6 милиарда $, което го прави най-богатия човек в Китай. "Под негово управление Alibaba влезе в десетката на най-големите компании в света по размер на пазарна стойност, трансформирайки Китай във водещ състезател в международната промишленост на електронната търговия, интернет финансите и облачните калкулации, допринасящи за появяването на огромен брой бизнесмени и започващи компании ", се споделя в обявата на "Женмин Жибао ".

В листата на стоте са упоменати и имената на генералния шеф на Baidu Робин Ли и основния изпълнителен шеф на телекомуникационната компания Tencent - Ма Хуатенг, които не са членове на комунистическата партия. Експертите си задават въпроса: за какво ККП реши за належащо да заяви за участието на Джак Ма тъкмо в този момент и защо му е на създателя на Alibaba партийната принадлежност?

При държавното управление на Си Цзинпин границата сред бизнеса и политиката става все по-размита, твърди ръководещият шеф на консултационна компания, основана в Пекин, Марк Наткин. По думите му китайските управляващи се стремят партията да играе водеща роля във всички сфери на живота, в това число и в стопанската система. "Наблюдаваме възходяща връзка сред водещите локални интернет компании и държавното управление, тъй като ръководещите гледат на тях като на едно от най-ефективните средства за реализиране на политическите си начинания - отбелязва Наткин в изявление за организация "Блумбърг ". - Ставайки член на партията, вие й сваляте шапка и признавате нейната легитимност. В същото време участието не изисква от вас висока политическа интензивност. "

През септември милиардерът съобщи, че има намерение да се отдръпна от поста си в Alibaba Group след година. Негов правоприемник на председателското кресло ще стане изпълнителният шеф Даниел Чжан. Ма и преди неведнъж е заявявал желанието си да изостави бизнеса си и да се концентрира върху благотворителната активност. Той не изключва и завръщането си към преподавателската активност. Фондът, който е основал и носи неговото име, се занимава с просветителни стратегии в отдалечените региони на страната.

Бившият учител по британски език Джак Ма стана един от създателите на Alibaba Group през 1999-а. Тя бързо се трансформира в една от най-стремително растящите компании на китайския пазар, а по-късно и в света. През 2018-а капитализацията й доближи 500 милиарда $, а облагата й за предходната финансова година е 39.9 милиарда $.

Освен подразделенията, занимаващи се с интернет търговия, Alibaba Group разполага със лична електронна платежна система, заоблачен сервиз за калкулации, работа за доставка на храна, както и кинокомпания. През 2017-а тя пусна по екраните късометражна лента в жанра "филми за кунг фу " с присъединяване на Джет Ли и самия Джак Ма, за който ролята на занаятчия Ма бе актьорски дебют. Наред с това Alibaba влага пари в създаването на безпилотни транспортни средства и системи за гласово различаване.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР