Китайският луноход "Юйту-2", който в началото на годината беше спуснат

Китайският луноход "Юйту-2", който в началото на годината беше спуснат ...

Китайски луноход откри минерали от лунната мантия.


Китайският луноход "Юйту-2", който в началото на годината беше спуснат на тъмната страна на Луната, е открил богати на желязо минерали, идващи от утробата на нашия естествен спътник - от неговата мантия, съобщава Франс прес.Още по тематаБезос представи идеята си за космически колонии14 май 2019 20:4229Германия иска парче от доходоносния космически пазар 6 май 2019 22:0061

НАСА обяви името на лунната си мисия - "Артемида"

Космическият апарат е открил присъствието на минералите оливин и пироксен. Те са били извадени на повърхността на Южния полюс на Луната в кратера Фон Карман, образуван след огромен сблъсък с небесно тяло. Съставът на лунната мантия е слабо изучен. Откритието на споменатите минерали представлява истински пробив за науката, пише БТА.

Според най-разпространената хипотеза Луната се е образувала след гигантски сблъсък на първичната Земя с небесно тяло с размерите на Марс, кръстено Тея. Този сблъсък е отнел материя от Земята, разтопени скали под формата на магма, които впоследствие са се наслоили и са образували Луната.

Първоначално нейната повърхност е била океан от магма който впоследствие се е охладил. Най-леките елементи са образували кората на естествения ни спътник. А по-плътните минерали, като оливинът, са потънали в лунната мантия. Новото откритие на китайския луноход потвърждава хипотезата за "океана от лунна магма".
По публикацията работи: Павел Гълъбов

Източник: dnes.bg