Китайският космически апарат "Чанъе-4" спечели надпреварата за обратната страна на

...
Китайският космически апарат "Чанъе-4" спечели надпреварата за обратната страна на
Коментари Харесай

Луноходът Юйту-2 разкри тайните на обратната страна на Луната

Китайският галактически уред "Чанъе-4 " завоюва конкуренцията за противоположната страна на Луната, позволявайки на страната да стане първата, разнищила нейните секрети, написа в. "Дейли мейл ".

"Чанъе-4 “ кацна на противоположната страна на естествения сателит на Земята при започване на януари 2019 година, където разтовари лунохода "Юйту-2 " ( "Нефритен заек-2 "), с цел да изследва кратера Фон Карман наоколо до лунния южен полюс.

Роувърът е употребявал георадар, с цел да "надникне " на дълбочина 40 м под лунната повърхнина за да дефинира „ вътрешната ѝ архитектура “. Оказва се, че тя е построена от три пласта.

Най-горният от тях се състои от лунен реголит, междинният - от недодялан зърнест материал и огромен брой разнообразни по величина вградени скали, а най-долният с дебелина 40 м съставлява микс от недодялан и тънък зърнест материал и скали.

Учените позволяват, че повърхността има сходна конструкция заради обстоятелството, че в ранните и безредни дни на Слънчевата система Луната постоянно е попадала под ударите на астероиди и други галактически парчета.

Според откривателите информацията, събрана от китайския роувър, дружно с данни от предходни изследвания на близката страна на естествения ни сателит - главно от задачите "Аполо " и "Луна ", може да усъвършенства разбирането за геоложката история на лунната повърхнина.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР