Китайският коронавирус свали петролните котировки под 54 щ. долара за

...
Китайският коронавирус свали петролните котировки под 54 щ. долара за
Коментари Харесай

Технически експерти на ОПЕК+ се събират извънредно във Виена

Китайският ковид смъкна петролните котировки под 54 щ. $ за барел вид "Брент " и до 49.66 $ за барел WTI. Което предизвика ОПЕК и другари да договорят изключително заседание за оценка на въздействието на болестта върху световното търсене. Технически специалисти на групата ще разискват комплицираната конюнктура във Виена на 4 февруари, а техните изводи ще предопределят възможна изключителна среща на енергийните министри на обединението "ОПЕК+ " до края на месеца. Следващото постоянно заседание би трябвало да се организира през март, само че изключителното състояние може да го издърпа по-рано във времето. Според публично изказване на Кремъл съветският президент Владимир Путин и кралят на Саудитска Арабия - Салман бен Абдулазис ал Сауд са дискутирали петролния пазар в телефонен диалог на 3 февруари. Двамата държавни водачи са удостоверили "готовността си да продължат съдействието ".

Причинената от ковид спешна обстановка в най-големия международен производител на първични материали към този момент редуцира комерсиалните потоци и смъкна с 20% търсенето на нефт в Китай. Рафинериите лимитират активността си, а най-големият преработвател на черно злато в страната се пробва да препродаде милиони барели петрол от Западна Африка, които не може да осъществя поради лимитираното ползване. Косвена жертва на рецесията може да стане Венецуела, която изнася добития нефт главно в Китай.

Анализатори от сектора показват, че коронавирусът постанова преоценки на търсенето на течното гориво в международен мащаб и евентуално ще принуди "ОПЕК+ " да удължи периода на деяние на контрактуваните редукции на добива на суровината най-малко от март до юни. Което би бил логически отговор на падащите цени.

Новината за изключителната експертна среща във Виена върна котировките на фючърсните договори на американския вид WTI с доставка през март над 50 щ. $ за барел в предобедната европейска търговия на 4 февруари. А котировките на вид "Брент " с доставка през април се изкачиха до 54.77 щ. $ за барел.

Почти всички първични материали - от силата до металите, се стабилизираха, а желязната руда и суровият нефт в Китай се съвзеха след внезапния си спад при започване на седмицата. Това се случи макар обстоятелството, че стоманолеярните фабрики и рафинериите на територията на страната остават затворени. Пекин преразглежда икономическите си прогнози с желание вероятно да намали целевия напредък за 2020-а. Китайските управляващи пък се надяват Съединени американски щати да се съгласят на възможни отстъпки по признатата първа фаза на комерсиалната договорка поради вируса, настояват осведомени с въпроса лица.

Извън Китай, петролният рандеман на Либия е паднал до най-ниското си количество от 2011-а поради блокадата на пристанищата на страната, която навлиза в третата си седмица, твърди добре осведомен източник.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР