Китайският конкурент на Tesla – Xpeng Motors успя да привлече

...
Китайският конкурент на Tesla – Xpeng Motors успя да привлече
Коментари Харесай

Китайска компания за електромобили събра 900 млн. долара инвестиции само за 2 месеца

Китайският съперник на Tesla – Xpeng Motors съумя да притегли 400 млн. $ в нов рунд за вложения. Сред вложителите са компании като китайската онлайн платформа за извършване на покупки Alibaba, държавният капиталов фонд на Катар, както и фондът Мубадала на Абу Даби.

Само преди един месец компанията съумя да притегли други 500 млн. $, които удостоверяват покачвания вкус на вложителите към софтуерните компании от нови разрастващи се браншове като елколите.

Освен това Xpeng възнамерява да направи първично обществено предложение на акции на фондовата борса в Ню Йорк по-късно тази година. Това ще е втората китайска компания в сектора на електрическите автомобили, която ще листне акции на американската борса след Nio. Последните записаха извънреден растеж в цената на акциите си в Съединени американски щати, които нарастнаха с 239% в границите на тази година. Само преди седмица трета китайка компания Li Auto също направи първично предложение на акции на американската борса и цената им към този момент е с 45% по-висока спрямо техния дебют, съобщи CNBC.

Секторът на електрическите автомобили в Китай е извънредно мощно развит заради огромните дотации, които страната отпуска в тази тенденция. Кризата оказа мощно отрицателно въздействие на автомобилните покупко-продажби – продажбите в Китай на електрически автомобили се намалиха с 33% на годишна база. На месечна база обаче към този момент се следи възобновяване и равномерен растеж.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР