Китайският изследовател Хо Джианкуи, който с екипа си създаде първите

...
Китайският изследовател Хо Джианкуи, който с екипа си създаде първите
Коментари Харесай

Новината за генно модифицираните бебета предизвика вълна от критики

Китайският откривател Хо Джианкуи, който с екипа си сътвори първите човешки същества с изкуствено променени гени в света, разгласи желанието си да направи пауза в опита, откакто новината за раждането на генетично модифицирани близнаци предизвика остри рецензии в научните среди. Този заяви ученият на Втората международна конференция по въпросите на генома в Хонконг.
" Трябва да се извиня за обстоятелството, че резултатът стана прочут толкоз ненадейно. Като се има поради актуалната обстановка, в клиничните изследвания ще бъде направена пауза ", цитира Агенция Франс Прес.
Според лекарят ДНК на новородените, заченати посредством потребление на ин витро оплождане (IVF), е модифицирана благодарение на новия способ за промяна на гени (CRISPR-Сas9), предава БГНЕС.
Целта на опита е да сътвори при бебетата имунитет към вируса на ХИВ, от който е бил инфектиран техния татко. За да направи това, ученият се опитал да " изключи " един единствен CCR5 ген в ембриона, виновен за кодирането на протеин, което разрешава на ХИВ да влезе в клетката. Според лекаря девойките са се родили преди няколко седмици " изцяло здрави " и са получили имената на Лулу и Нана.
Експериментът провокира вълна от рецензии измежду научната общественост. Според учените такова изледване е нарушаване на етичните стандарти и в бъдеще може да докара до непредвидими последствия, опасности и странични резултати.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР