Китайският износ неочаквано се е завърнал към растежа през май

...
Китайският износ неочаквано се е завърнал към растежа през май
Коментари Харесай

Китайският износ расте въпреки американските мита

Китайският експорт ненадейно се е завърнал към растежа през май макар по-високите американски мита, само че вносът се е намалил до близо 3-годишен най-малко, съобщи Ройтерс. Това е следващият сигнал за слабото търсене на вътрешния пазар, което може да подтикне Пекин да ускори ограниченията за стимулиране на стопанската система.

Някои анализатори подозират, че китайските експортьори може да са ускорили доставките, с цел да избегнат новите мита за артикули на стойност 300 милиарда $, които президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп заплаши да наложи в бързо нарастващия търговски спор.

Китайският експорт през май ненадейно е повишен с 1,1 % по отношение на миналата година, а вносът се е намалил повече от предстоящото - с 8,5 %, сочат оповестените през днешния ден данни.

Това е оставило страната с търговски остатък от 41,65 милиарда $ за месеца, съгласно митническите данни.

Анализатори, интервюирани от Ройтерс, чакаха стоките, изпратени от най-големия експортьор в света през май, да намалеят с 3,8 % след стесняване от 2,7 % през април.

Очакваше се вносът също да се намали с 3,8 %, преобръщайки наклонността от предишния месец за нарастване от 4 %, съобщи Българска телеграфна агенция. Анализаторите предвидиха търговски остатък от 20,5 милиарда $ за предишния месец по отношение на поправените данни за остатък от 13,83 милиарда $ през април.

Търговското напрежение сред Вашингтон и Пекин остро ескалира предишния месец, откакто администрацията на Тръмп упрекна Китай, че не е " извършил отговорностите си " по обещанията да направи структурни промени на икономическите си практики.

Търговията сред Съединени американски щати и Китай е траяла доста да понижава, като китайският експорт за Съединени американски щати се е намалил с 8,4 %, а вносът се е сринал с 29,6 %, заяви ДПА. Търговските договаряния сред двете страни са в застой, като Вашингтон заплашва да наложи нови мита върху китайските артикули.

Търговският остатък на Китай със Съединени американски щати, който е фактор за мощно неспокойствие във Вашингтон, е повишен до 4-месечен най-много от 26,89 милиарда $ през май по отношение на 21,01 милиарда $ през април, сочат оповестените през днешния ден данни, представени от Ройтерс.

Стокообменът сред Китай и Съединени американски щати от януари до май в това число се е намалил на годишна база с 14,5 % до 209,68 милиарда $, заяви Главното митническо ръководство на Китай, представено от ТАСС.

През 2018 година стокообменът сред двете страни доближи 633,52 милиарда $, като се е усили с 8,5 %. Отрицателното салдо на Съединени американски щати бе 323,32 милиарда $, като се е нараснало със 17,2 %.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР