Китайският износ нараства изненадващо силно през януари след шокиращ спад

...
Китайският износ нараства изненадващо силно през януари след шокиращ спад
Коментари Харесай

Изненадващ ръст на китайския износ през януари

Китайският експорт нараства изненадващо мощно през януари след фрапантен спад през декември, до момента в който вносът се намалява много по-сдържано от предстоящото, само че редица анализатори означават, че това евентуално се дължи на сезонни фактори, свързани с празнуването на Лунната нова година и предвиждат възобновяване на слабостта в търговията през идващите месеци.

В същото време вносът на Китай от Съединени американски щати се свива с над 40% при много по-сдържано понижаване на китайския износ за Съединените щати.

Общият китайски износ нараства през януари с цели 9,1% на годишна база при упования за намаляване с 3,2% и след стесняване на износа с 4,4% през декември 2018-а година. В същото време вносът се намалява с 1,5% след спад със 7,6% месец по-рано и прогноза на финансовите пазари за много по-силен спад от 10 на 100.

Търговски остатък на Китай се намалява при започване на годината до 39,16 милиарда $ от 57,06 милиарда $ през декември и упования за положителен търговски баланс в размер на 34,3 милиарда $.

Изненадващо мощните данни за януари обаче не наподобяват доста меродавен знак за положението на втората по мощ международната стопанска система, защото този вид данни са мощно повлияни от сезонни фактори, свързани с особеното време, през което годишно се празнува Китайската нова година. През тази година формалната неработна седмица в страната за честване на Лунната нова година започва на 4-ти февруари.

Търговският остатък на Китай по отношение на Съединени американски щати се свива през януари до 27,3 милиарда $ от 29,87 милиарда $ през декември. Износът в посока Съединени американски щати се намалява с 2,4% на годишна база след спад с 3,5% през декември, до момента в който вносът на американските артикули се срутва с цели 41,2 на 100 след намаляване с 35,8% в края на 2018-а година.

Януарските данни единствено акцентират неспособността на Белия дом да се оправи, най-малко на този стадий, с огромния американски търговски недостиг по отношение на Китай макар наложените от Вашингтон през предходната година мита за стотици милиарди долари върху вноса на китайски артикули.

Всички това единствено акцентира значимостта на стартиралите при започване на актуалната седмица нови договаряния сред Съединени американски щати и Китай и дали те ще допринесат за края на комерсиалната война сред двете водещи международни стопански системи, отбелязва БНР.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР