Китайският износ е спаднал с 2,7% през април на годишна

...
Китайският износ е спаднал с 2,7% през април на годишна
Коментари Харесай

Търговската война започна да хвърля сянка върху Китай

Китайският експорт е понижен с 2,7% през април на годишна основа, като се е показал по-зле от упованията на анализаторите. Вносът е повишен с 4% - за първи път от месеци, сочат оповестените през днешния ден публични данни, представени от ДПА и Асошиейтед прес.

Анализаторите чакаха леко покачване на износа и намаляване на вноса, защото търсенето е неенергично през последните месеци поради забавянето на стопанската система и комерсиалната война със Съединени американски щати.

През април комерсиалният остатък е бил 13,8 милиарда $ - много под упования.

Износът през април е възлизал на 193, 5 милиарда $, а вносът на 179,6 милиарда $, отбелязва Асошиейтед прес.

Китайският експорт се възвърне през март, когато се увеличи с 14,2 %. Това накара наблюдаващите да решат, че държавните вложения са подкрепили стопанската система. Голям част от данните за март бяха наранени от Лунната нова година, която бе посрещната предходния месец, добавя ДПА.

Китайско-американската търговия понесе удар и регистрира спад с 15,7% през април. Китайският импорт от Съединени американски щати е понижен с 30,4%, а износът е намалял с 9,7%.

Двете най-големи стопански системи в света наподобява бяха пред реализиране на съглашение в траялата с месеци комерсиална война, в която си постановяваха взаимно мита за стотици милиарди долари.

Неочаквано обаче в неделя американският президент Доналд Тръмп разгласи, че ще увеличи митата от 10% на 25% върху китайски вноски артикули на стойност 200 милиарда $ от петък. Съветници на Тръмп споделиха, че Китай се е опитал да даде заден ход от някои от към този момент постигнатите сделки.

Двете страни обаче ще продължат договарянията. Китайска делегация отпред с вицепремиера Лю Хъ отпътува за Съединени американски щати за диалози, които ще стартират на следващия ден.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР