Китайският индекс на потребителските цени, основният показател за инфлацията, през

...
Китайският индекс на потребителските цени, основният показател за инфлацията, през
Коментари Харесай

Индексът на потребителските цени в Китай се качи с 1,9%

Китайският показател на потребителските цени, главният индикатор за инфлацията, през декември се е нараснал с 1,9% на годишна база, което е с 2,2% по-малко от ноември, сочат данни на Националното статистическо бюро.

Повишението е най-ниското от юни 2018 година насам. Цените на храните са се повишили с 2,5% на годишна база, като приносът им за общия растеж на показателя е 0,48 процентни пункта. Цените на медицинските артикули и услуги са се качили с 2,5%, в областта на образованието, културата и развлеченията – с 2,3%, до момента в който тези свързани с жилищата – с 2,2%. Цените на петрола през декември бяха по-ниски, като на бензина и дизела понижиха надлежно с 0,5% и 0,3%, съобщи bulgarian.cri.cn.

На месечна база показателят на потребителските цени през декември остава неизменен по отношение на месец по-рано.

Данните на Националното статистическо бюро демонстрират също, че показателят през 2018 година се е нараснал с 2,1% на годишна база, което е с 1,6% повече по отношение на 2017 година За първи път през последните четири години той надвиши 2%.

Прогнозите са, че фактори като предварителната защита и контрола на африканската чума по свинете, политиките за улеснение на вътрешното ползване и новите ограничения за налога върху приходите на физически лица ще окажат въздействие върху показателя на потребителските цени през тази година, обявиха от Центъра за проучване на развиването към Държавния съвет.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР