Китайският имотен гигант Evergrande е на ръба на фалит, като

...
Китайският имотен гигант Evergrande е на ръба на фалит, като
Коментари Харесай

Китайският гигант Evergrande е на ръба на фалит. Какви ще са последиците?

Китайският заможен колос Evergrande е на ръба на банкрут, като анализаторите предизвестяват, че евентуалните последствия от сходен провал могат да бъдат тежки и да се разпространят надалеч отвън границите на страната, написа Си Ен БИ Си.

„ Сривът на Evergrande би бил най -големият тест, с който финансовата система на Китай се е сблъсквала от години “, разяснява Марк Уилямс, основен икономист за Азия в Capital Economics.

От Си Ен Би Си оферират разбор за това какъв брой огромни ще бъдат вредите от колапса на Evergrande и какво могат да чакат вложителите.

Как се стигна до тази обстановка?

След като интервал на бързо разгръщане и трупане на активи по време на икономическия взрив в Китай, през днешния ден Evergrande е на процедура покрит под сразяващ дълг от 300 милиарда $.

Най-задлъжнялата строителна компания в света изпитва усложнения с заплащанията към доставчиците и в границите на две седмици предизвести два пъти своите вложители, че не може да покрие отговорностите си.

Във вторник Evergrande съобщи, че продажбите на парцели на компанията му евентуално ще продължат да понижават доста през септември, следвайки няколко следващи месеца на спад. Това ще направи обстановката с паричните потоци още по-лоша.

Китайската компания е толкоз огромна, че последствията от неин евентуален банкрут ще обиден освен китайската стопанска система, само че и интернационалните пазари.

Банките също реагираха на влошаващия се паричен поток на Evergrande. Някои кредитори в Хонконг, в това число HSBC и Standard Chartered, отхвърлиха да дават нови заеми на купувачи на два незавършени жилищни плана Evergrande, заяви Ройтерс.

Рейтинговите организации намалиха неведнъж рейтинга на компанията, аргументирайки решенията си с проблемите на Evergrande с ликвидността. Ситуацията, в която се намира компанията, се утежни предходната година, откакто Китай вкара правила за ограничение на разноските по заеми на строителните компании. Тези ограничения лимитират размера на дълга на фирмите от бранша по отношение на техните паричните потоци, активи и капитал.

От началото на годината акциите на Evergrande са поевтинели с 80%, като тяхната търговия на облигациите на компанията бе прекратявана няколкократно от китайските тържища през миналите седмици.

С какво се занимава Evergrande?

В Китай, Evergrande е на всички места. Основният бизнес на компанията е с парцели, само че тя е и вторият по продажби строител в страната.

Evergrande има повече от 1300 плана за недвижими парцели в над 280 града в Китай. Подразделението и за ръководство на строителни услуги е забъркано в близо 2800 плана допълнително от 130 града в страната.

Компанията има седем други подразделения, които имат присъединяване в редица промишлености, в това число в секторите на електрическите коли, здравните услуги, увеселителните паркове и видео и тв продукциите.

По данните на компанията тя има 200 хиляди чиновници, само че косвено основава 3,8 млн. работни места всяка година.

Кой ще бъде обиден?

Сред засегнатите страни от евентуален банкрут на Evergrande биха били банки, снабдители, купувачи на жилища и вложители.

Китайските регулатори предизвестяват за по-широки опасности за финансовата система на страната, в случай че отговорностите на Evergrande не бъдат погасени.

Твърде огромна ли е Evergrande, с цел да банкрутира?

Според анализатори мащабите Evergrande вършат вероятността от държавна интервенция доста огромна.

 „ Evergrande е доста значим бизнесмен в областта на недвижими парцели. Ако се случи нещо с него, това би бил доста сериозен сигнал “, разяснява Дан Уан, икономист от Hang Seng Bank.

 „ Вярвам, че държавното управление, или централната банка, ще подхващат ограничения за поддръжка на компанията “, добави той.

Други анализатори считат, че е доста по-вероятно да се стигне до преструктуриране.

 „ Търсеният краен резултат най-вероятно е следено преструктуриране, при което други строители ще поемат незавършените планове на Evergrande в подмяна на дял в нейните поземлени парцели “, разяснява Уилямс от Capital Economics.

Според него държавното управление ще даде приоритет на купувачите на жилища и банките при уреждането на проблемите на Evergrande.

„ Основният приоритет на политиците ще бъдат семействата, платили депозити за парцели, които към момента не са приключени. Другите кредитори на компанията може да понесат загуби “, добави Уилямс.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР