Китайският гигант Cosco е на път да започне преговори с

...
Китайският гигант Cosco е на път да започне преговори с
Коментари Харесай

Китайците превръщат Пирея в най-голямото европейско пристанище

Китайският колос Cosco е на път да стартира договаряния с гръцкото държавно управление за изискванията, които ще му разрешат да разшири своя общоприет проект за вложения в пристанището на Пирея от утвърдените понастоящем 600 милиона евро до цялостната му сума от 900 милиона с построяването на нов, четвърти, терминал за контейнери. Това написа електронното издание на Kathimerini, като се базира на извършените неотдавна диалози сред водачите на Китай и Гърция Си Дзинпин и Кириакос Мицотакис.
Премиерът на южната ни съседка и китайският държавен глава преговаряха в Шанхай предходната седмица и в Атина в понеделник, като след диалозите стана ясно, че неотложно ще се пристъпи към реализация на всички лицензирани планове от генералния проект на Cosco, като се стартира от разширението на круизния терминал и градежа на нов пътнически терминал, за който към този момент са приключени процесите по отдаване на концесия и схемата за финансиране.
От срещите стана ясно още, че Пекин и Атина са единомислещи в проектите си да създадат Пирея най-голямото пристанище в Европа. След като Си Дзинпин написа публикация за изданието, в която разгласи пристанището на Пирея за „ главата на дракона “, той и Мицотакис посетиха дружно инсталациите на Cosco в понеделник.
Няколко часа по-рано в Атина министърът на корабоплаването Янис Плакиотакис и ръководителят на Cosco Сю Лиронг подписаха съглашение, което акцентира волята на двете страни за превъзмогване на всевъзможни трудности, тъй че генералният проект на китайската компания в Пирея да бъде изпълнен, защото това е главен приоритет за Пекин.
В същото време заместник-председателят на Европейската капиталова банка, Андрю Макдауъл, шефът на дъщерното сдружение на Cosco Piraeus Port Authority, Танасис Лиагос и ръководителят на Китайската банка за износ-внос Су Сяолян подписаха друго съглашение във връзка с финансирането от капиталовия проект на Cosco, който в началото възлиза на 100 милиона евро плюс още 40 милиона на по-късен стадий.
Седмица по-рано Мицотакис стартира полемиката в Шанхай по отношение на компенсационните ограничения на Cosco за локалното население в Пирея и другите общини до пристанището, с цел да отстрани запасите и възражения и да подсигурява, че четвъртият контейнерен терминал за 300 милиона евро се радва на необятно утвърждение. Четвъртият терминал би трябвало да увеличи потенциала на пристанище Пирея от 7 милиона контейнери, обработвани годишно, планувани за 2021 година, до 10 милиона.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР