Китайският фонд за дялови инвестиции в Централна и Източна Европа

...
Китайският фонд за дялови инвестиции в Централна и Източна Европа
Коментари Харесай

Китайски фонд ще инвестира 1 млрд. долара в Централна и Източна Европа

Китайският фонд за дялови вложения в Централна и Източна Европа (China-CEE Investment Cooperation Fund) ще влага в района 1 милиарда щ.д. Това стана ясно на среща сред заместник-министъра на стопанската система Александър Манолев и Сун Гуйин, изпълнителен шеф на China-CEE Management и заместник-генерален шеф на отдел „ Управление на вложенията “ на Китайската Ексим банка. Към момента фондът набира капитал за постигане на общата сума, като към този момент е обезпеченото финансиране в размер на 800 млн. щ. д. от няколко източника.

Това е второ набиране на капитал за фонда, които към този момент са вложили 435 млн. щ.д. в 5 страни от района, една от които е и България. „ Много сме удовлетворени от плана, който имаме в страната ви, тъй че се надяваме да набележим нови благоприятни условия за партньорство като ползата ни е най-вече към частния бранш “, изясни Сун Гуйин.

Предстои представителите на фонда да се срещнат и с управлението на Българската банка за развиване (ББР), с които да обсъдят съответни параметри на едно евентуално партньорство сред страната ни и CEE Investment Cooperation Fund.

Зам.-министър Манолев акцентира, че ББР към този момент има няколко подписани съглашения с китайски финансови институции, които могат да бъдат надградени. „ Като цяло икономическите ни връзки с Китай през последните години се развиват с все по-бързи темпове, а семейството на срещата на върха на самодейността 16+1 начерта нови хоризонти за партньорство “, означи още българският заместник-министър.

Китайският фонд за дялови вложения в ЦИЕ (China-CEE Investment Cooperation Fund) е проведен от Китайската Ексим банка. Китайският министър председател Ли Къцян разгласи учредяването на фонда по време на Втората среща на държавните ръководители във формат 16+1, извършена през ноември 2013 година в Букурещ. Фондът е регистриран през ноември 2013 година в Люксембург с общ капитал 435 млн. щ.д., спонсориран от Ексим банките на Китай и Унгария. Вторият стадий на фонда (China-CEE Fund II) започва през 2017 година Очаква се до края на тази година общият му капитал да доближи 1 милиарда щ.д.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР