Китайският финансов сектор е разтърсен от поредица от нови разследвания

...
Китайският финансов сектор е разтърсен от поредица от нови разследвания
Коментари Харесай

Китайският финансов сектор е разтърсен от нови антикорупционни мерки

Китайският финансов бранш е разтресен от поредност от нови следствия за корупция и увеличение на неочакваните одити на фондове за рисков капитал, защото президентът Си Цзинпин изостря вниманието си върху бранша, който съгласно него не служи на стопанската система като цяло.

Китайският финансов бранш е разтресен от поредност от нови следствия за корупция и увеличение на неочакваните одити на фондове за рисков капитал, защото президентът Си Цзинпин изостря вниманието си върху бранша, който съгласно него не служи на стопанската система като цяло.

След като Централната комисия за ревизия на дисциплината в Пекин, която се занимава с битка с подкупите, изпрати предизвестия против " хедонизма " и " първокласния метод на живот ", банките също по този начин понижиха доста заплатите и бонусите на ръководителите си, защото някогашни високопоставени чиновници са обект на следствие.
Разследвания
От февруари насам повече от дузина ръководители са разследвани или осъдени, защото комисията стартира нова акция за " решителна " битка с непозволените дейности в бранша и за премахване на " непозволения блян " на ръководителите да станат финансов хайлайф, както се изрази тя. В най-известния случай в края на март беше разследван Лиу Лианге, някогашен ръководител на Bank of China, една от най-големите банки в страната.
Реклама
Финансисти, свързани с лизингови покупко-продажби, заеми за съоръжение и логистика в индустриалните браншове, също са обект на инспекции от страна на комисията. Сред тях е и Кун Лин, който преди е управлявал лизинговия отдел в Industrial and Commercial Bank of China, най-голямата банка в света. Кун се причислява към China Renaissance през 2020 година, а създателят на тази капиталова компания Бао Фан е в неопределеност от февруари, като се счита, че е арестуван от страната.

Преди това Кун е работил в ICBC с Ли Сяопън, някогашен ръководител на държавния финансов конгломерат China Everbright Group. Този месец дисциплинарната комисия разгласи, че Ли е разследван за " съществени нарушавания на дисциплината и закона ".

Също този месец Ли Ли, някогашен президент на Export-Import Bank of China в Шанхай, беше упрекнат в югозападната провинция Юнан във взимане на подкупи, равняващи се на към 14 млн. $, откакто е подписал заеми за финансов лизинг на корпорации.
Намаляване на заплатите
Специалните инспекции на комисията обгърнаха и други институции, като Шанхайската златна борса, а вложителите в рисков капитал в Пекин настояват, че са били подложени на спомагателни данъчни инспекции, защото натискът върху бранша се уголемява.
Реклама
Според разбор на Financial Times на повече от 20 финансови брокерски къщи в континенталната част на страната към три четвърти от тях са понижили заплатите на мениджърите през последната година. CICC, водеща капиталова банка, е понижила заплатите си с повече от 10% през 2022 година, а
бонусите евентуално ще спаднат с 40%, обявиха двама банкери пред FT.

Заплатите на финансовите регулатори също ще намалеят. Си, който от години предизвестява, че финансовият бранш би трябвало да служи по-добре на " действителната стопанска система ", даде обещание през октомври, че партията ще задълбочи структурната промяна и ще " сложи всички типове финансови действия под регулация ".

Виктор Ших, професор по китайска политическа стопанска система в Калифорнийския университет в Сан Диего, показва, че Си изпитва надълбоко " съмнение към финансовия бранш " и че последната акция отразява по какъв начин новото китайско управление, назначено след преизбирането на Си за трети петгодишен мандат като партиен водач в края на предходната година, " демонстрира мускулите си " над бранша.

Откакто пое управлението на партията през 2012 година, Си подложи на инспекция 4 млн. високо- и нископоставени държавни чиновници за корупция. Първоначално във фокуса на вниманието бяха членовете на 100-милионната Китайска комунистическа партия, само че от 2017 година насам дисциплинарната комисия разшири обсега, с цел да ревизира свързани с страната организации и компании от частния бранш.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР