Китайският брутен вътрешен продукт (БВП) се е увеличил с рекорден

...
Китайският брутен вътрешен продукт (БВП) се е увеличил с рекорден
Коментари Харесай

Китайската икономика се възстановява с рекордно темпо

Китайският БВП (БВП) се е нараснал с рекорден ритъм през първото тримесечие на годината, като е повишен с 18,3% в съпоставяне със същия интервал предходната година, демонстрират формалните данни, оповестени в петък и представени от Ройтерс.

Растежът е малко по-нисък от плануваните в допитването на организацията 19% и следва напредък от 6,5% през последното тримесечие на предходната година. Това е най-силният напредък от най-малко 1992 година, когато стартира оповестяването на публични тримесечни данни.

Китайската стопанска система в огромна степен се е възстановила от парализата, предизвикана от пандемията от COVID-19. Растежът се подхранва от напредъка на имунизационната акция, устойчивия експорт и държавните тласъци.

Очаква се втората международна стопанска система да означи напредък от 8,6% през актуалната година, демонстрира допитването на Ройтерс. Миналогодишният напредък беше едвам 2,3% - най-слабият за последните 44 години, само че все пак Китай стана единствената огромна стопанска система, която избягна рецесията.

Все отново има подозрения дали Китай може да поддържа този бърз ритъм на икономическа агресия с отминаването на ниската база за съпоставяне от първата половина на предходната година.

В интервала януари - март спрямо предходното тримесечие китайският Брутният вътрешен продукт е повишен с 0,6%.

Годишният напредък на промишленото произвеждане през първото тримесечие е 14,1%, което е закъснение на фона на скока от 35,1% в интервала януари - февруари. Същевременно продажбите на дребно са се нараснали с 34,2% - повече от прогнозните 28%, както и от постигнатия напредък от 33,8% през първите два месеца на годината.

Инвестициите в дълготрайни активи са се нараснали на годишна база с 25,6%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР