Китайският апарат за изследване на Луната Чан`ъ-4 навлезе в работен

...
Китайският апарат за изследване на Луната Чан`ъ-4 навлезе в работен
Коментари Харесай

Китайският апарат за изследване на Луната „Чан`ъ-4 отново навлезе в работен режим

Китайският уред за проучване на Луната „ Чан`ъ-4 " навлезе в работен режим за 14-ия си лунен ден на противоположната страна на земния сателит. Луноходът „ Юту-2 " и модулът за кацане са в обикновено положение, оповестиха от Центъра за лунни проучвания към Националната галактическа администрация и по Радио " Китай ".

Апаратът „ Чан`ъ-4 " бе изстрелян на 8 декември 2018 година и на 3 януари 2019 година реализира първото в историята на човечеството кацане на неразучената до момента противоположна страна на Луната. Луноходът „ Юту-2 " работи доста по-дълго от плануваното и продължава да изпраща данни към контролния център на Земята.

Един лунен ден трае 14 земни, нощите са със същата дълготрайност и по време на тях „ Чан`ъ-4 " минава в „ латентен " режим, поради неналичието на слънчева светлина. Задачите на апарата включват астрономични наблюдения за нискочестотния радиоспектър, изследване на терена и формите на противоположната страна на Луната, техния геоложки състав, както и замервания за неутронна радиация и неутрални атоми.

Китай възнамерява през актуалната година да изпрати към луната апарата „ Чан`ъ-5 ", който да донесе проби. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР