Китайските законодатели одобриха във вторник нов нов закон, който има

Китайските законодатели одобриха във вторник нов нов закон, който има ...

Китай прие спорния законопроект за националната сигурност на Хонконг.


Китайските законодатели одобриха във вторник нов нов закон, който има за цел премахване на заплахите за националната сигурност в Хонконг, като отхвърлиха критиките на Запада, че усилията на Пекин ще ограничат свободите на хората в разкъсания от протести град.Още по тематаПекин към Вашингтон: Рискувате да провалите търговската сделкаЕП препоръчва на ЕС да съди Китай в Хага заради Хонконг*

Законодателството беше прието от висши китайски депутати, твърди пред Wall Street Journal Лау Сиу-кай, старши съветник на Пекин по политиката в Хонконг. Създаден и одобрен в необичайно бърз и непрозрачен процес, законът предизвика опасения сред продемократичните групи, бизнеса, училищата и медиите за потенциалното му въздействие.

За приемането на закона първоначално съобщиха местните медии – регионалният вестник South China Morning Post и телевизиите Now TV и Cable TV.

Законът има за цел предотвратяване и наказване на подривни, сецесионни и терористични дейности в бившата британска колония, както и сговор с чужди сили. Очаква се пълният му текст да бъде публикуван по-късно във вторник. Законът може да влезе в сила навреме за 23-ата годишнина от завръщането на Хонконг под китайското управление в сряда.

Откакто Пекин обяви за първи път плановете си за приемане на законодателство за национална сигурност за Хонконг в края на май миналата година, китайските политици многократно отхвърляха критики от страна на опозиционни политици и активисти за права в града, както и от САЩ и други западни сили, които отхвърлиха закона като инструмент за потушаване на гражданските свободи в азиатския финансов център и подбиване на обещаната му от Пекин автономия.

Китайските държавни медии и правни експерти предложиха уверения, че законът ще засегне само „много малък брой“ хора в Хонконг и ще помогне за възстановяване на мира и просперитета на града, разрушен от антиправителствените протести през последната година.

Според обобщение на проектозакона, публикувано през този месец, законът позволява на централното правителство да държи контрола върху подривните дейности в Хонконг, а в някои случаи и да се намесва пряко. Постоянната комисия на Китайския национален народен конгрес също би си запазила правото да тълкува закона, което означава, че Пекин, а не градските съдилища, ще има последната дума за това как да се прилагат текстовете

Противниците на закона твърдят, че той отменя рамката за самоуправление на Хонконг - известна като "една държава, две системи" - под която Пекин обеща да запази "капиталистическата система и начин на живот на територията" непроменен в продължение на 50 години след завръщането на Хонконг под китайско управление през 1997г.

Чуждестранните бизнес лидери предупредиха, че това може да навреди на ролята на града като търговски и финансов плацдарм за Китай.

Китайски представители твърдят, че Пекин е бил принуден да приеме законодателство за национална сигурност за Хонконг, тъй като градът не е успял да го направи сам. Новият закон, според тях, е необходим за гарантиране на дългосрочния просперитет на Хонконг и прекратяване на възможността на чуждестранните сили да подбуждат размириците в града като начин за проверка на Китай и управляващата му Комунистическа партия.

Приемането на закона може да подтикне САЩ и други западни сили да засилят натиска срещу Пекин. През миналата седмица администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще наложи визови ограничения на китайските служители, които се считат за отговорни за ограничаването на свободите в Хонконг, докато Сенатът прие законопроект за санкциониране на китайски служители, фирми и банки, които се разглеждат като подкопаващи автономията на града.

По-рано този месец Европейският парламент одобри резолюция, призоваваща Европейският съюз да заведе дело срещу Китай в Международния съд по отношение на предполагаеми нарушения от страна на Пекин на неговите правни ангажименти към Хонконг, ако законът за националната сигурност се приложи към града.

Китайските представители осъдиха тези жестове като неоправдана критика и намеса в работата на Хонконг. Пекин също така се ангажира в отговор да наложи визови ограничения за някои американски служители.

P { margin-bottom: 0.08in }

Източник: investor.bg