Китайските власти започват да използват нов инструмент за наблюдение –

...
Китайските власти започват да използват нов инструмент за наблюдение –
Коментари Харесай

В Китай разпознават хората и по походката

Китайските управляващи стартират да употребяват нов инструмент за наблюдаване – програмен продукт за различаване на походка, който разчита на формите на човешкото тяло и метода, по който то се движи, с цел да разпознават хора, даже когато лицата им остават скрити за камерите. Новата система, която към този момент е на въоръжение в полицията в Пекин и Шанхай, е част от натиска, който упражняват управляващите в Китай, за развиване на системите за видеонаблюдение и снабдяването им с изкуствен интелект. Международната общественост обаче е обезпокоена до каква степен може да стигне тази технология.

Хуанг Йонжен, основен изпълнителен шеф на Watrix, разяснява, че системата на компанията може да разпознава хора от до 50 метра разстояние, даже когато индивидът е с тил и покрито лице. Тази технология запълва пропуските, които имат системите за лицево различаване, защото те се нуждаят от близки изображения с висока разграничителна дарба.

" Нямате потребност от каквато и да било интеракция сред хората, с цел да можете да разпознаете тяхната идентичност. Анализът на походката не може да бъде подведен с просто клатене или умишлена промяна на метода на вървене, тъй като проучваме всички характерности на цялото тяло ", изяснява още Хуанг.



Според китайски медии Watrix са вложили спомагателни 100 милиона юана (14,5 милиона долара), с цел да ускорят развиването и продажбата на своята технология за различаване на походката.

Китайската полиция употребява лицевото различаване, с цел да разпознава хора в разнородна навалица, и създава интегрирана национална система за наблюдаване. Служителите по сигурността в западно-китайската провинция Синдзян, чието мюсюлманско население към този момент е обект на интензивно наблюдаване и надзор, също демонстрират интерес към новия програмен продукт, само че не всеки в Китай е удовлетворен от появяването му.

Ши Шуси, китайски публицист и коментатор, споделя, че не е изненадващо, че технологията се развива в Китай по-бързо от останалите елементи на света поради акцента, който Пекин слага върху обществения надзор. " Използването на биометрично различаване за поддръжката на обществена непоклатимост и ръководство на обществото е неспирна наклонност и превъзходен бизнес за някои хора ", счита той.

Иначе, тази технология не е нова. Учените в Япония, Обединеното кралство и Американската организация за осведомителни системи за защита изследват разпознаването на походката повече от десетилетие, пробвайки се да опровергаят скептицизма, че хората могат да бъдат разпознати по метода, по който вървят.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР