Китайските власти са съборили хиляди джамии в Синдзян-уйгурския автономен регион.

...
Китайските власти са съборили хиляди джамии в Синдзян-уйгурския автономен регион.
Коментари Харесай

Китай унищожил хиляди джамии в Синдзян

Китайските управляващи са съборили хиляди джамии в Синдзян-уйгурския самостоятелен район . Това се показва в последния отчет на Австралийския институт за стратегическа политика (ASPI) за нарушаваните човешки права в китайския район, съобщи Агенция Франс Прес.

Вчера бе обявено, че Китай е

Според правозащитни групи повече от един милион уйгури и други мюсюлмани са затворени в лагери в северозападната територия , като локалните поданици са притискани да се откажат от традициите и религията си.

Около 16 000 джамии са унищожени или развалени , съгласно ASPI, базирайки се на сателитни изображения и статистически модели.

Повечето от разрушенията са през последните три години. 8500 джамии са изцяло унищожени.

Много от джамиите, които не са съборени, са без купол и минарета . По-малко от 15 500 джамии са непокътнати или с вреди в Синдзян.

Ако информацията бъде доказана, това ще е най-малкият брой джамии в района от Културната гражданска война през 60-те година на предишния век.

Според института християнските църкви и будистките храмове в Синдзян са непокътнати.

Близо 1/3 от свещените мюсюлмански места в Синдзян, в това число гробища, гробници и поклоннически направления са разрушени.

Разследване на Агенция Франс Прес от предходната година е открило, че десетки гробища в района са унищожени.

Китай твърди, че жителите в самостоятелния район се радват на цялостни религиозни свободи.

Говорител на Министерството на външните работи съобщи предходната седмица, че в Синдзян има към 24 000 джамии , което значи, че на човек се падат повече за разлика от доста мюсюлмански страни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР