Китайските власти призоваха хората да не пътуват от и до

...
Китайските власти призоваха хората да не пътуват от и до
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Китайските управляващи приканиха хората да не пътуват от и до град Ухан, който е огнището на новия вирус, умъртвил 17 души и популяризирал се в няколко китайски провинции, както и в Съединени американски щати, Тайланд и Южна Корея

© Reuters 989 млн. евро доближава размерът на непознатите вложения в България към ноември по предварителни данни на Българската национална банка Новият общоприет шеф на БНР е Андон Балтаков - управител с опит в реномирани интернационалните и американски медии като Асошиейтед прес и CNN. При гласуването на балотажа в Съвет за електронни медии в сряда Балтаков получи 4 гласа в поддръжка от общо петима членове на медийния регулатор. Конкурсът за нов общоприет шеф, в който участваха шестима претенденти, бе разгласен след отстраняването на предходния началник на радиото Светослав Костов поради опита за налагане на цензура.
Премиерът Бойко Борисов взе участие в Годишната среща на Световния стопански конгрес в Давос, Швейцария, където още веднъж изрази поддръжката на България за страните от Западните Балкани по пътя им към участие в Европейски Съюз

Главният прокурор Иван Гешев избра три дами за свои заместнички - Красимира Филипова от Върховната касационна прокуратура, Десислава Пиронева от Софийската градска прокуратура и Пламена Цветанова, която досега бе член на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет и трябваше първо да бъде гласувана оставката й. Досегашният зам. основен прокурор при Върховната административна прокуратура Ася Петрова подаде оставка и остава там като редови прокурор. Другите двама зам. основни прокурори - Борислав Сарафов и Мария Шишкова, към този момент остават.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Върховният касационен съд удостовери решението на Софийския градски съд от 6 декември предходната година и дефинитивно отхвърли регистрация на партията " Няма такава страна " на Слави Трифонов с претекст, че тя употребява по забранен от закона метод националното знаме на България в логото си. Трифонов разгласи във фейсбук, че ще записва нова партия " ИТН " - със същите същите хора и същите хрумвания, само че с други цветове.

Свят

Сенатът на Съединени американски щати стартира процеса по импийчмънт на президента Доналд Тръмп , който към този момент беше гласуван от Камарата на представителите. Сега сенаторите от Републиканската и Демократическата партия би трябвало да решат дали да отстранят Тръмп от служба, като най-вероятно процесът ще завърши през първите седмици на февруари. Обвиненията са, че президентът е употребявал непозволено властта си, с цел да принуди Украйна да проверява Джо Байдън, който е евентуален противник на Тръмп на изборите през 2020 година

Основните задгранични поддръжници на двата враждуващи либийски лагера, присъстващи на срещата за Либия в Берлин , реализираха единодушие, че нестабилното помирение в Триполи би трябвало да стане непрекъснато прекъсване на огъня. Комисия, формирана от петима военни представители от всяка от враждуващите страни, ще съблюдава примирието, а външните сили, дейни в Либия, потвърдиха съществуващото оръжейно ембарго на Организация на обединените нации. Премиерът на основаното в Триполи Правителство на националното единодушие Файез Сарадж и командващият Либийската национална войска Халифа Хафтар не се срещнаха в Берлин, което акцентира какъв брой огромна е пропастта сред тях.

Съединени американски щати и Франция реализираха помирение във войната за цифровия налог и започнаха договаряния. Двете страни се схванаха да работят за по-широкообхватни полемики в Организацията за икономическо съдействие и развиване за пренаписване на разпоредбите на интернационалното облагане.

Жители на гръцкия остров Лесбос излязоха на митинг против неспособността на държавното управление да се оправи с казуса с мигрантите, идващи от Турция

Фотограф: Reuters
Икономика

България няма да връща пари за към този момент издигнатото по автомагистрала " Струма " , споделят от Европейската комисия (ЕК) в отговор на въпроси от " Капитал ". Страната отдръпна кандидатурата за европейско финансиране на сектора на автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле на 15 януари. Построяването на правата през дефилето е с неразбираемо бъдеще. Под въпрос е дали актуалният план не нарушава европейското законодателство. Ако е по този начин, финансирането от Европа за план, който коства над 1 милиарда лева, не е несъмнено, а и има риск от наказателни процедури.

Всеки десети болничен лист се издава на работещ в бюджетния бранш , демонстрира разбор за изплатените парични компенсации за интервала 2016 - 2019 година, направен от Министерския съвет, Национален осигурителен институт и НЗОК. През идващия месец работодатели, синдикати и представители на страната ще разискват ограничения за ограничение на злоупотребите в Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС). " Единият фокус на ограниченията ще бъде усилване на инспекциите във връзка с непочтеност от страна на лекари и работодатели в това отношение ", споделя общественият министър Деница Сачева.

Около 5% от българите работят работа, несвързана с физически труд , или в така наречен мозъчен бранш, демонстрира тазгодишният отчет Brain Business Jobs, изготвян от Европейския център за предприемачество и промяна на политиката (ECEPR). Става дума за 194 хиляди души в сферите на инженерството, архитектурата, дизайна, високотехнологичното произвеждане, осведомителните технологии, телекомите, рекламата и други. Очаквано, най-големият център за сходен вид работни места е София.

Бизнес

Британската BAE Systems ще придобие бизнесите с GPS системи и военни радиосистеми на Collins Aerospace и Raytheon за надлежно 2 милиарда и 275 млн. $. Сделките ще затвърдят позицията на ръководената от Чарлз Уудбърн компания като главен снабдител на американската войска, написа Financial Times.

Депутатите смекчиха условията за търговците на горива на второ четене на измененията в Закона за нефта и нефтопродуктите. Новите разпореждания плануват минималният капитал за компаниите за търговия на едро да зависи от размера на бизнеса им - да се равнява на 1% от чистите доходи на сдружението. За търговците на дребно пък към този момент няма прецизно условие бензиностанцията им да е трайно прикрепена към неподвижен парцел, като към този момент има опцията тя да е модулна.

Износът на оръжия от България е понижен с 37% през 2018 година Така размерът на доставките е намалял до 764.5 млн. евро, демонстрира годишният отчет на Междуведомствената комисия по експортен надзор. Според документа най-голяма част от износа през 2018 година е бил предопределен за Саудитска Арабия, Индия, Афганистан, Съединени американски щати, Турция и Алжир. Най-много понижиха приходите на държавния сопотски цех ВМЗ, само че огромни частни компании като " Арсенал " и " Емко " също утежниха представянето си. Държавният търговец " Кинтекс " пък сви продажбите си с повече от една пета. Сделки и планове

Wizz Air и " България ер " пускат полети от София до Санкт Петербург.
Цените на унгарския нискотарифен транспортьор ще стартират от 57.99 лева в едната посока, а първият полет ще е на 2 юли. От своя страна " България ер " предлага промоционална оферта за билетите, закупени до 16 февруари, на цена 220 евро за в двете посоки пътешестване. По отношение на новата дестинация от " България ер " ще заложат на преимуществото си, че могат да обезпечат връзки с българското Черноморие.

Германската група Offerista закупи българската " Проспекто груп " и платформата им Broshura.bg. Целта на партньорството е дружно фирмите да доближат до нови европейски пазари и да станат водач в предлагането на електронни брошури. Цената на договорката не е оповестена.

Lime напуща 12 пазара в Съединени американски щати и Латинска Америка. Компанията за споделено прилагане на електрически тротинетки ще редуцира 100 души, или 14% от личния състав си, написа TechCrunch. Lime работи и на българския пазар - в София, от август 2019 година Напускане на столицата обаче не е евентуален процес. От компанията са коментирали обществено неведнъж, че бизнесите им в Източна Европа са на облага.

Sinopec договаря импорт на полутечен природен газ от Съединени американски щати за 16 милиарда $. Очаква се китайската държавна петролна компания China Petroleum & Chemical Corp (Sinopec) и американската Cheniere Energy да подпишат съглашение за период 20 години, откакто Пекин и Вашингтон реализиран консенсус за бъдещите си търговски връзки, оповестява Reuters. Това може да трансформира Sinopec в идващия огромен китайски покупател на американски полутечен природен газ (LPG) след спада на цените на суровината.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР