Китайските власти официално обявиха, че понижават дипломатическите връзки с Литва

...
Китайските власти официално обявиха, че понижават дипломатическите връзки с Литва
Коментари Харесай

Китай понижи дипломатическите си връзки с Литва заради Тайван

Китайските управляващи публично оповестиха, че намаляват дипломатическите връзки с Литва до равнище в символ на митинг против заяви " Гардиън ". Отношенията се намаляват до нивото на " шарже д`афер ".

" Китайското държавно управление трябваше да понижи дипломатическите връзки сред двете страни, с цел да отбрани своя суверенитет и главните правила на интернационалните връзки, се споделя в изказване на Министерството на външните работи в неделя. Литовското държавно управление би трябвало да понесе всички последствия, които произтичат от това, защото дейностите му сътвориха неприятен казус ".

Китай се опълчва на всички публични опити за налагане на самостоятелен Тайван , с цел да не даде интернационална легитимност на самоуправляващия се либерален остров, който Пекин смята за част от своя територия.
 Тайван отвори офис-посолство в Литва, макар заканите на Китай
Тайван отвори офис-посолство в Литва, макар заканите на Китай

Тайван " ще цени и предизвиква това ново другарство, учредено на нашите споделени полезности "

Пекин добави, че Литва е изоставила политическия ангажимент, стихотворец при установяването на дипломатически връзки с Китай, визирайки политиката на " Един Китай ", съгласно която страните публично признават китайското държавно управление преди този момент на Тайван. Откриването на представителството през юли беше първият нов дипломатически пост на Тайван в Европа от 18 години.

Този ход провокира гневен укор от страна на Китай, който отдръпна посланика си в Литва и изиска от Вилнюс да направи същото, което в последна сметка направи.

Китай също по този начин спря товарните влакове за Литва и спря да издава позволения за експорт на храни.

Откриването на офиса във Вилнюс е последният знак, че някои балтийски и централноевропейски страни се стремят към по-тесни връзки с Тайван, даже това да ядоса Китай. През май Литва разгласи, че напуща форума за съдействие 17+1 на Китай с страните от Централна и Източна Европа, като го назова " раздвояващ ". Политиците в Чешката република също упорстват за по-тесни връзки с Тайван.

Само 15 страни публично признават Тайпе над Пекин. Но Тайван поддържа еквивалентни на посолства представителства с доста народи и няколко страни имат сходни договорености в Тайпе.
 Китай отзова посланика си в Литва и насърчи Литва да направи същото
Китай отзова посланика си в Литва и насърчи Литва да направи същото

Вилнюс желае да открие посланичество на Тайван, което " жестоко нарушава суверенитета и териториалната целокупност на Китай "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР