Китайските власти обвиниха Великобритания и Европейския съюз в лицемерие заради

Китайските власти обвиниха Великобритания и Европейския съюз в лицемерие заради ...

Китай обвини ЕС в лицемерие заради ареста на финансовия директор на Huawei.


Китайските власти обвиниха Великобритания и Европейския съюз в лицемерие заради изразената загриженост от задържането на двама канадски граждани, като заявиха, че налице са двойни стандарти, тъй като не споменават за ареста на главния финансов директор на Huawei Technologies Мън Уанджоу, задържана в Канада, предаде БТА.Още по тематаБитките, скандалите и изненадите в технологичния свят през 2018 г.Huawei ще инвестира 2 млрд. долара в киберсигурностНесигурността около Huawei може да помогне на Samsung в 5G ерата

Канадският външен министър Кристия Фриланд каза в събота, че Канада ще продължи през следващите дни кампанията си на високо равнище в търсене на подкрепа от своите съюзници за оказване на натиск върху Китай с цел да бъдат освободени двама задържани канадци, които според Пекин застрашават националната сигурност на страната.

Фриланд се изказа днес, след като САЩ се присъединиха към Канада в призива към Пекин за освобождаване на задържаните. Те бяха арестувани, след като канадските власти задържаха Мън по искане за екстрадиция на американските власти. Великобритания и ЕС също изразиха подкрепа за Канада.

Говорителката на китайското външно министрество Хуа Чунин каза в понеделник на редовен брифинг, че Пекин изразява „силно недоволство и решително се противопоставя“ на изявленията на Канада, САЩ и други относно задържането на канадците.

Хуа посочи, че подкрепата на Великобритания и Европейския съюз е „странна". „Къде бяха те в самото начало, когато Канада, по искане на САЩ, на незаконни основания задържа високопоставен представител на китайска компания?", попита риторично говорителката. 

„Получава се така, че т.нар. права на човека се третират по различен начин от различни държави", добави Хуа, цитирана от БТА.

В петък външният министър на Канада призова Пекин да освободи бившия дипломат Майкъл Ковриг и консултанта Майкъл Спейвър, арестувани на 10 декември.

Източник: investor.bg