Китай издава предупреждение за военни учения в части от Южнокитайско море

...
Китайските власти издадоха навигационно предупреждение за планирани военни учения в
Коментари Харесай

Китайските власти издадоха навигационно предупреждение за планирани военни учения в някои части на Южнокитайско море.

Администрацията за морска безопасност на Гуангдонг каза, че предупреждението ще бъде в сила от 6 сутринта (22:00 GMT до 11:30 ч. (03:30 GMT) и от 18:00 (10:00 GMT) до 21:30 ч. (13:30 GMT) ) на 28 септември.

Продължавайте да четете

списък от 4 елемента. Филипините премахват „плаващата бариера“ на Южнокитайско море, инсталирана от Китай„Детски стъпки“ за АСЕАН докато приключва първите съвместни военни ученияФилипините обмислят съдебни действия срещу Пекин в спора за Южнокитайско мореКитай вижда „манталитет на Студената война“ в пакта между САЩ и Виетнам, виетнамците не са съгласникрай на списък

„Ще се проведат военни учения в някои води на Южнокитайско море и навигацията е забранена“, съобщи държавната телевизия CCTV. Не се уточнява местоположението на ученията.

Китай претендира за почти цялото Южнокитайско море под своята спорна линия с девет тирета.

През последните месеци се повиши напрежението с Филипините, чиито претенции се припокриват с тези на Китай, относно Втората плитчина Томас и плитчината Скарбъро.

И двете са в рамките на изключителната икономическа зона на Манила (ИИЗ), определена съгласно Конвенцията на ООН по морско право (UNCLOS) като обикновено простираща се на 200 морски мили (около 370 км) от брега, в рамките на която крайбрежната държава има изключителното право за изследване и експлоатиране.

По-рано тази седмица бреговата охрана на Филипините сряза 300-метрова плаваща бариера, инсталирана от Китай, която според нея блокира достъпа на рибарски лодки до плитчината Скарбъро, която Пекин отне от Манила след продължило месеци безпокойство през 2012 г.

Късно в сряда китайската брегова охрана оспори тази версия на събитията, като каза, че бариерата е била поставена в петък, когато филипински кораб е влязъл в зоната „незаконно“ и е била премахната на следващия ден.

„Бих искал също така да повторя още веднъж. Остров Хуангян е присъща територия на Китай“, заяви Уанг Уенбин, говорител на китайското външно министерство, на редовен брифинг за пресата, като спомена плитчината Скарбъроу с китайското й име. Манила го нарича Bajo de Masinloc.

Скалистото разкритие е първокласно място за риболов и е обект на спорове от години.

И двете държави претендират за суверенитет над плитчината, която се намира на около 120 морски мили (около 222 км) от филипинския остров Лузон и на 594 морски мили (около 1100 км) от южния китайски остров Хайнан. Китай поддържа присъствие на брегова охрана там от противопоставянето през 2012 г.

Бруней, Малайзия и Виетнам също претендират за части от морето близо до тяхното крайбрежие и съобщават за случаи на тормоз от китайски кораби.

В отделен доклад рано в четвъртък държавните медии на Китай също съобщиха, че няколко бомбардировача от военновъздушните сили на Южния театър, които покриват Южнокитайско море, са провели нощни учения в сряда.

Докладът не уточнява точно къде са се провеждали ученията.

Източник: Al Jazeera, Al Jazeera и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР