Китайските университети изпращат студентите по родните им места под претекст,

...
Китайските университети изпращат студентите по родните им места под претекст,
Коментари Харесай

Китайските университети изпращат студентите у дома, за да не протестират

Китайските университети изпращат студентите по родните им места под предлог, че така ги предпазват от заразяване с COVID-19, съобщи Асошиейтед прес. Мярката обаче осуетява и по-нататъшни събирания и антиправителствени митинги, част от които започнаха във висшите образователни заведения. 

Агенциите оповестяват за засилено полицейско наличие по улиците на осемте огромни града, които предходните дни станаха сцена на демонстрации.

Протестиращите срещу анти-COVID ограниченията към този момент прибягват до приложения за запознанства и платформи на обществени медии, които са блокирани в континентален Китай, с цел да заобикалят цензурата и да популяризират известия за съпротивата и тактиката си в софтуерна игра на котка и мишка с полицията, съобщи Ройтерс.

Китайските комунистически управляващи се сблъскаха с най-мащабното протестно придвижване от времето на продемократичните протести през 1989 година, отбелязва Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

 

Събитията се развиват на фона на необятно публично неодобрение след близо три години на строга политика за нулев коронавирус с повтарящи се локдауни и съвсем ежедневно към този момент писиар тестване на популацията, както и на надълбоко отчаяние от китайската политическа система. Отключващ миг стана гибелен пожар предходната седмица в Урумчи, столица на северозападния самостоятелен регион Синцзян. Прозвучаха обвинявания, че санитарните рестрикции са попречили на спасителите да работят. Правителството отхвърли през вчерашния ден тези изказвания.

След напрегнатия уикенд в доста китайски градове за нощес бяха планувани демонстрации, само че те не се състояха. Журналисти от Агенция Франс Прес установяваха масирано полицейско наличие в Пекин и Шанхай. Демонстранти обявиха, че полицията ги е разпитвала дали са участвали на митингите от предходните дни. 

В Шанхай, близо до мястото, където в неделя множеството изиска оставката на президента Си Цзинпин, чиновници от кварталните питейни заведения обявиха за Агенция Франс Прес, че са получили разпореждане да затварят в 22:00 ч. с оглед " надзор над епидемията ". Групи сътрудници са ситуирани край всички изходи от метрото. 

Вчера кореспонденти на Агенция Франс Прес видяха по какъв начин арестуват четирима души, един от които след това бе освободен. Журналист преброи 12 полицейски коли, паркирани на стометрова права от ул. " Урумчи ", където беше центърът на шанхайските демонстрации в неделя.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР