Китайските технологични гиганти Alibaba и Tencent, чиято обща стойност е

...
Китайските технологични гиганти Alibaba и Tencent, чиято обща стойност е
Коментари Харесай

Alibaba и Tencent събират армии за битка в сектора на търговията

Китайските софтуерни колоси Alibaba и Tencent, чиято обща стойност е 1 трилион $, интензивно влагат в бранша на търговията на дребно на фона на борба за цифровите портфейли на купувачите, осведоми Ройтерс.

От началото на годината двете компании са похарчили над 10 милиарда $ за покупко-продажби в търговията, като са разширили наличието си както онлайн, по този начин и при физическите магазини.

Агресивният поход, подсилен от купища пари и скачащи цени на акции, е част от борбата за спечелването на консуматори и оператори на магазини.

Резултатът - останали са все по-малко търговци на дребно, които към момента не са се включили или към Tencent, или към Alibaba.

Всички търговци от света на физическите магазини са доста обезпокоени. Те би трябвало да вземат страна, сподели генералният управител на компанията за изследвания Kantar Worldpanel Джейсън Юй.

Те се опасяват, че в противоположен случай ще бъдат изядени живи в бъдеще, добави Юй.

Alibaba е най-големият китайски онлайн търговец и финансовото му филиал Ant Financial води в разплащанията с мобилни приложения. Силата на Tencent е в обществените медии, цифровите заплащания и игрите. Компанията има и огромен дял във втория по величина в Китай онлайн търговец JD.Com..

Tencent и JD ди имат от ден на ден съдружници, в това число френската верига Carrefour, която разгласи възможна инвестиция от Tencent, както и американския колос Walmart, който има дял в JD.

Tencent купи и дял в Yonghui Superstores, в комерсиалните магазини за облекло Vipshop Holdings и Heilan Home, оператора на молове Wanda Commercial и реализира стратегическо партньорство с търговеца на хранителни артикули Bubugao.

В другия ъгъл е Alibaba, който влага още по-големи суми в Suning.com, Intime Retail, Sanjiang Shopping Club, Lianhua Supermarket, Wanda Film и сходния на IKEA Easyhome.

Ключов за борбата е близо 13-трилионният пазар на мобилни разплащания в Китай, където конкуренцията сред Alibaba и Tencent е извънредно оспорвана. Alibaba взе дял от 33 % във филиала си за разплащания Ant Financial предишния месец преди предстоящото мега първично обществено предложение.

Ant Financial ръководи най-голямата китайска платформа за разплащания Alipay, до момента в който системата за разплащания на Tencent към известния чат Weixin наваксва бързо. И двете компании поставят доста старания и в бранша на облачните изчислителни услуги.

Физическите магазини в Китай покриват към 85% от продажбите на дребно, което е голямо прелъщение за софтуерните колоси.

Това е торта, от която Alibaba, JD и даже Tencent желаят парче, сподели Джейсън Юй.

В подмяна физическите магазини получават достъп до системи за разплащания, логистични мрежи и други услуги, да не приказваме за изобилието от потребителски данни, които софтуерните компании управляват.

Alibaba влага 486 милиона $ този месец в огромна компания, профилирана в данни от търговията на дребно.

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР