Китайските резерви в чуждестранна валута се понижиха за първи път

...
Китайските резерви в чуждестранна валута се понижиха за първи път
Коментари Харесай

Валутните резерви на Китай се понижиха за първи път от 6 месеца

Китайските запаси в задгранична валута се намалиха за първи път от шест месеца, през април, макар последните данни, съгласно които втората по величина стопанска система в света стартира да се стабилизира в отговор на серията стимулиращи ограничения, подхванати от Пекин, оповестява Ройтерс. През предишния месец китайските запаси се намалиха с 3.81 милиарда $ до 3.095 трлн. $, сочат ​​данни на Китайската централна банка.

Икономисти, интервюирани от Ройтерс, чакаха валутните запаси да се усилят с 1,24 милиарда $ до 3,1 трлн. $. Малкият спад през април се дължи на по-стабилния щатски $ и измененията в цените на световните активи, владеене на Китай, съобщи валутният регулатор.

През първите четири месеца на тази година валутните запаси на Китай набъбнаха с 22,24 милиарда $, откакто през 2018 година се намалиха с 67,24 милиарда $.

Неочаквано мощните данни от март демонстрират, че стопанската система постепенно се възвръща, само че неочакваната ескалация на комерсиално напрежение сред Съединени американски щати и Китай тази седмица сложи юана под напън и съживи опасенията за китайския напредък.

Китайската централна банка съобщи в понеделник, че ще понижи отношението на минималните наложителни запаси за някои дребни и междинни банки, което да помогне на дребните по мярка компании да се оправят в изискванията на стопански спад.

През април юанът поевтиня с 0.3% по отношение на $, като в това време доларът се повиши с 0.2% по отношение на другите съществени валути.

През предходната година юанът падна с 5,3% по отношение на $, откакто комерсиалните връзки със Съединени американски щати се утежниха и китайската стопанска система се забави. Въпреки внезапните загуби и заканите от американски мита, юанът нарастна с 1,6% по отношение на $ тази година.

Текущата сметка на Китай постепенно се трансформира от дълъг десетилетен остатък към недостиг и към огромна смяна в финансовите потоци към и от страната, което може да направи обменния курс на юана по-волатилен. Миналият месец Организация за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) съобщи, че настоящата сметка на Китай може да премине към недостиг от 0,1% от Брутният вътрешен продукт през тази година от дребен остатък през 2018 година, на фона на ребалансирането му към вътрешното търсене.

Тъй като стопанската система от ден на ден зависи от вътрешното ползване, а не от износа, Китай към този момент не натрупва бързо долари. Китайските златни запаси спаднаха до 78.35 милиарда $ от 78.525 милиарда $ в края на март.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР